Bikombici

Kombide Sıcak Su Arızaları ile İlgili Sorulan Sık Sorular

Makale İçeriği

Kombide Sıcak Su Arızaları ile karşılaşan kullanıcıların genel olarak sordukları soruları inceleyebilirsiniz. Kombide Sıcak Su ile İlgili Sorulan Sık Sorular başlığı altında sunulan bilgileri mutlaka incelemelisiniz.

Kombide Sıcak Su ile İlgili Sorulan Sık Sorular

Kombiden Sıcak Su Gelmiyor Neden?

Kombi sıcak su vermiyor ise öncelikle kombi bir hata kodu veriyor mu vermiyor mu bu duruma bakmak gerekir. Kombi bir hata kodu vermiyorsa bu durum birçok sebebe bağlı olabilir. Ancak kombi bir hata kodu veriyorsa bu hata kodu açıklamasına göre sebepler daha da netleşebilir.

Kombiden sıcak su gelmemesi durumunda bir de kontrol edilmesi gereken şey kaloriferlerdir. Kombi çalışıyor ama sıcak su gelmiyor diyorsanız kalorifer devresinde de sıkıntı olabilme ihtimali vardır. Kaloriferler de ısınmıyorsa kombi sıcak su ısıtmıyor durumu aynı şekilde kaloriferler için de geçerli olur.

Bu aşamada servis öncesi;

  • Kombi su basıncı ideal değerde (1 ile 2 bar arasında) değilse su basma işlemi,
  • Kombi bir hata kodu veriyorsa resetleme işlemi gibi uygulamalar yapmak gerekir.

Bu kontrol ve işlemlerden sonra hala kombi sıcak su ateşlemiyor diyorsanız o halde teknik servis yardımı almanız gerekmektedir.

Peki kombi neden sıcak su vermez? Kombiden sıcak su neden gelmez? Sıcak suyu açınca kombi çalışmıyor ise bu durum neye veya nelere bağlı olabilir?

Bu durum hakkındaki tüm detayların paylaşıldığı, parça isimlerinin belirtildiği linki tıklayabilirsiniz.

Kombi Sıcak Su Ayarı Kaç Derece Olmalı?

Kombi sıcak su derecesi kaç olmalı? Gibi sorular bize çok sık gelir. Bu konuda net bir bilgi vermek doğru olmaz. Neden mi? Hemen açıklayalım…

Çünkü;

  • Her bina aynı özellikte değildir,
  • Her binadaki ısı yalıtımı aynı kalitede değildir,
  • Her daire aynı katta değildir,
  • Her daire aynı cephede değildir,
  • Her kombi aynı marka modelde ve çeşitte değildir,
  • Her kullanıcının beklentisi bir değildir.

Bu gibi sebeplerle kombi sıcak su kaç derece olmalı gibi sorularınızı yanıtlayamıyoruz. Ancak yine de kullanıcı olarak merak ediyor, cihazı doğru ve tasarruflu kullanmak adına kombinin sıcak su ayarı kaçta olmalı diyorsanız biz firma olarak 40-45°C civarı sıcaklığı öneriyoruz. Tabi bu sıcaklığı beklentinize göre düşürebilir veya yükseltebilirsiniz.

Yazın kombi sıcak su ayarı kaç derece olmalı? diyorsanız; yazın havaların biraz daha sıcak olması sebebiyle kullanıcıların geneli suyu aşırı sıcak değil de ılık isteyebilmektedir. Bu gibi durumlarda kombi 40°C ve aşağısında da kullanılabilir. Tabi kullanıcı yaz-kış fark etmeksizin duş sırasında aşırı sıcaklık istiyorsa sıcaklık daha da yükseltilebilir. Bu durum doğrudan kullanıcı talebine bağlıdır.

Kombi Sıcak Su Dalgalanması Sebepleri?

Kombide sıcak su dalgalanması dediğimiz durum suyun bir ısınıp bir soğuması halidir. Bu durum konforlu duşa engeldir, rahat sıcak su kullanımına engeldir.

Sıcak su dalgalanmalarında yapılması gereken işlem tüm muslukları açıp sıcak su kontrolü yapmaktır.

Çünkü;

Sıcak su dalgalanması banyo ve mutfak olmak üzere tüm musluklarda oluyorsa;

  • Kombide eşanjör kireçlenmesi,
  • Kombide sensör arızası,
  • Kombide prosestat arızası,
  • Kombide düşük ihtimalle de olsa tribün arızası,
  • Kombi filtresinde tıkanma,
  • Tesisatta tıkanma olabilir.

Bu durumda önce kombi servisi yardımı alarak kombiyi kontrol ettirmeli, sorun görülmezse uzman bir tesisatçı çağırmalısınız.

Sıcak su dalgalanması tek bir muslukta (mutfak veya banyo gibi) oluyorsa;

  • Musluk/batarya bozuk olabilir,
  • Filtre tıkalı olabilir,
  • Tesisatta tıkanma durumu söz konusu olabilir.

Bu durumda doğrudan uzman bir tesisatçı çağırmalı, yardım almalısınız.

Kombi Sıcak Su Sensörü Nedir?

Kombide ısı algılama görevinde olan bir parçadır. Kombilerin genelinde sıcak su sensörü bulunmaktadır. Kombide sıcak su arızası varsa eğer kullanıcıların geneli doğrudan sıcak su sensöründe arıza olduğunu düşünür. Ancak her sıcak su arızası NTC Sensör parçasına bağlı değildir.

Kombi doğrudan sıcak su sensörü arızası veriyorsa (Mesela Demirdöküm Kalisto kombide F2 arızası gibi…) evet yaşadığınız sıcak su sorunu sensöre bağlı olabilir. Ancak kombi bu şekilde bir uyarı kodu veya led uyarısı vermeden doğrudan sıcak su sensörü bozuk denilemez. Cihaz ancak yerinde incelenirse, sensör arızalı ise arızalı olduğu tespit edilebilir.

Kombide sensör arızası tespit edilirse parça doğrudan değiştirilir, parçanın tamiri olmaz.

Kombiden Banyoya Sıcak Su Gelmiyor Neden?

Kombilerin bir çalışma sistemi vardır. Bu çalışma sistemi gereği kombiden tek bir sıcaklık çıkışı olur. Bu durum kalorifer konumu için de geçerlidir, sıcak su konumu için de geçerlidir. Yani kombide bir sorun olursa hem mutfaktan hem de banyodan kısacası hiçbir musluktan sıcak su alamaz, sıcak su sorunu yaşarsınız.

Mutfaktan sıcak su geliyor, banyodan sıcak su gelmiyorsa;

  • Banyo bataryası bozuk olabilir,
  • Banyo musluğu bozuk olabilir,
  • Filtre tıkalı olabilir,
  • Tesisatta tıkanıklık veya aksaklık olabilir.

Böyle bir durumda uzman bir tesisatçı çağırmalısınız. Sorun kombiden kaynaklı olmadığı için bu duruma kombi servisleri müdahale etmemektedir.

Sıcak Su Açınca Kombiden Ses Gelmesi Neyden Kaynaklı?

Kombiler devreye girdiğinde yani bir talep olup brülörde alev oluştuğunda, ateşlemeye bağlı kısa süreli ses yapabilmektedir. Bu ses doğrudan ateşleme sesi yani sizi aşırı rahatsız edecek bir ses değilse bu bir sorun değildir. Ancak sıcak su musluğunu her açtığınızda kombiden çıkan ses sizi ve çevrenizdekileri rahatsız ediyorsa, sıcak suyu açınca kombiden ses gelmesi neye bağlı olabilir diyorsanız aşağıda tüm muhtemel sebepleri paylaştık.

Burada önemli olan sesin nereden veya hangi parçadan geldiğini yerinde dinlemektir. Ancak bu şekilde net teşhis yapılarak müdahale gerçekleştirilebilir.

Kombi Sıcak Su Az Akıyor Neden?

Burada bahsedilen konu aslında suyun tazyiği yani debisidir. Tabir-i caizse suyun incecik, iplik gibi akması durumları büyük sorunlardır. Hem mutfakta kullanım hem de duşta kullanımda büyük sıkıntıların yaşanmasına, konforun bozulmasına sebep olur.

Peki ama kombiden sıcak su neden az gelir? Muhtemel sebepler aşağıda yazmaktadır.

Soğuk/Sıcak Her İki Tarafta da Su Tazyiği Düşük ise;

  • Şebeke su basıncı düşük olabilir,
  • Bina-daireye gelen su borularında tıkanma durumu söz konusu olabilir,
  • Boru çaplarında daralma olabilir,
  • Daireye bağlı su vanası kısılmış, kısık kalmış olabilir.

Genel durum tesisatı ilgilendirdiği için bu durumda uzman bir tesisatçıdan yardım almak gerekir.

Sadece Sıcak Su Tazyiği Düşük ise;

  • Musluk/batarya ucunda yer alan filtrede tıkanıklık olabilir,
  • Kombi alt kısmında bulunan borulardan su tesisatına ait boru içerisindeki filtrede tıkanıklık olabilir,
  • Kombide ana eşanjör kireçlenmesi olabilir,
  • Kombi tek eşanjörlü ise akış tribünü arızalı olabilir,
  • Sıcak su tesisat borularında tıkanıklık olabilir.

Bu durumda önce uzman bir tesisatçıdan yardım alınmalı, tesisatta sorun görülmemesi durumunda işi uzman bir kombi servisi ekibine bırakmalısınız.

Kombide Sadece Sıcak Su Kullanımı Nasıl Olur?

Yani kombi yaz konumunda kullanılmak isteniyor diyebiliriz. Havaların ısınması ile birlikte veya ortam sıcaklığının ideal olduğu durumlarda kombiden kalorifer konumu kapatılır, kombi sadece sıcak su konumu olarak bilinen yaz konumuna alınır.

Kombi sıcak su nasıl açılır? Veya kombi yaz konumuna nasıl alınır? Kısaca açıklamak gerekirse;

Bu işlem kombilerin marka model ve çeşidine bağlı olarak değişmektedir.

  • Bazı kombilerde konum seçme seçme düğmesi vardır. Bu düğmede sadece musluk sembolü veya hem musluk hem sıcak su sembolü vardır. Bu düğmeyi sadece musluk sembolü olan yere çevirdiğinizde kombiyi yaz konumuna almış olursunuz.
  • Bazı kombilerde (Baymak, Arçelik, Beko, Warmhaus gibi…) açma/kapama tuşu doğrudan konum seçme tuşudur. Bu tuşa ekrandan kalorifer sembolü kaybolana dek arka arkaya basarsanız yaz konumuna geçmiş olursunuz.
  • Bazı kombilerde kalorifer ısı ayar düğmesinde “off” konumu vardır. Bu düğmeyi off konumuna getirdiğinizde kalorifer konumunu kapatmış kombiyi sadece sıcak su konumuna ayarlamış olursunuz.

Örnekler bu şekilde özetlenebilir. Dediğimiz gibi bu durum kombinin tam modeline bağlı olarak değişebilmektedir. Yalnız şunu belirtmek isteriz ki ekranı olan kombilerde, ekrandan kalorifer sembolü kaybolursa kombi kalorifer devresi kapatılmış, yaz konumuna geçmiş olur.

Kombi Sıcak Su Çalışıyor Kalorifer Çalışmıyor Neden?

Kombiden sıcak su aldığınız halde kalorifer devresinde çalışma yoksa bu durumda servis öncesi ne yapılabilir?

  • Kaloriferlerin yan kısımlarında bulunan vanalar kontrol edilebilir. Vanalar kapalı ise sıcaklık dolaşımı olmaz. Haliyle ısıtma sorunları yaşanır. Kalorifer vanalarının geneli sola doğru çevrildiğinde açık, sağa doğru çevrildiğinde kapalı demektir. Vanaları bu şekilde kontrol ederek hatta her iki tarafa doğru çevirip de kontrol ederek ısı durumuna bakmalısınız.
  • Kombi altında bulunan tesisata ait vanalar kontrol edilebilir. Kombi altında genel olarak 4 adet boru vardır ve bu boruların 2 tanesi sıcak su devresi 2 tanesi kalorifer devresi içindir. Her iki vananın da açık olması gerekir. Vanalar boru gibi dik hizada olursa açık demektir. T şeklide yani yana doğru çevrili ise kapalı demektir. Bu şekilde vanaları kontrol etmeli, kapalı vanaları açık konuma çevirmelisiniz.
  • Kombi bir hata kodu/led uyarısı veriyorsa kombiye reset atmak gerekir. Kombi panelinde; R, reset tuşu, ok tuşu veya alev üzerine x işareti bir tuş varsa bu tuşa 3 saniye kadar basılı tuttuğunuzda kombi resetlenmiş olur. İşlem sonrası sonuç alınamıyorsa reset işlemi arka arkaya en fazla 3 kez tekrarlanmalıdır.

Belirtilen işlem ve uygulamaları yaptınız ancak yine de kombi sıcak su veriyor, petekleri ısıtmıyor ise bu durum kombi parçalarına bağlı olabilir.

Muhtemel Arıza Durumu Ne Olabilir?

  • Pompa arızası,
  • Üç yollu vana arızası,
  • Eşanjör kireçlenmesi,
  • Kalorifer dönüş filtresi tıkalı (filtre temizliği için linki tıklayabilirsiniz),
  • Kalorifer devresi ısı sensörü arızası olabilir.

Tabi her ihtimale karşı arızayı yerinde görüp bir tespit yapmak daha sağlıklı olacaktır.

Kombi Sıcak Su Derecesi Yükseliyor Neden?

Kombi sıcak su kullanımında yani sıcak su musluğu açıldığında ekrandaki sıcaklığı yükseltir. Bu durumun sebebi ne olabilir? Hemen herkesin merak ettiği konudur aslında.

Kombilerin bir çalışma sistemi vardır. Kombide diyelim ki sıcak su ayarını 40°C yaptınız. O anlık bir sıcak su musluğu açık değilse ve kombi yaz konumunda (yani sadece sıcak su konumunda ise) birkaç saniye sonra ekranda ayarladığınız derecenin (yani 40°C nin) daha aşağısı görüntülenebilir. Çünkü ekrandaki sıcaklık kombi tesisatında ölçülen suyun sıcaklığıdır, sizin ayarladığınız sıcaklık sadece ayarlama esnasında birkaç saniye kadar ekrana yansır.

Kombi sıcak su derecesinin yükseliyor olması bir arıza değildir. Tesisatta dolaşan suyun sıcaklığı ekrana yansıdığı için sıcaklık artışı görülebilir. Bu durum sıcak su musluğu kapatıldığında tam tersi olur. Yani kombi ayarlanan sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklığı da ekranda gösterebilir.

Bu durumu sıcak su musluğunu açıp kombi ekranına bakarak, sıcak su musluğunu kapatıp yine kombi ekranına bakarak takip edebilirsiniz. Isı hiçbir zaman ekranda sabit şekilde kalmaz ve dediğimiz gibi bu durum kesinlikle bir sorun değildir.

Kombi düşük sıcak su ayarında olmasına rağmen musluk suyu aşırı ısınıyorsa;

  • Anakart arızası olabilir,
  • Kullanım suyu sensörü arızası olabilir,
  • Suyun tazyiği düşük olabilir,
  • Plaka eşanjörde tıkanma olabilir.

Yine de bu durumu yerinde incelemek daha sağlıklı olur. Bu sebeple uzman servis yardımı almanızı öneririz.

Kombi Sıcak Suyu Açınca Petekler Isınıyor

Yaz konumunda peteklerin ısınması aynı sorundur. Kombi yaz konumuna alınır ki petekler ısınmasın, kombi sadece sıcak su versin. Ancak kullanıcı sıcak su ihtiyacını giderdikten sonra veya giderirken bi bakar ki ev sıcak. Tesadüf peteklerin ısındığını da fark edebilir. Peki bu bir sorun mudur? Sorun ise neyden kaynaklıdır?

Kombi yaz konumundayken veya yazın sıcak su kullanılırken peteklerde ısı olduysa bu aşamada konut içerisinde yer alan peteklerin hepsini kontrol etmek gerekir.

Kombi sıcak suyu açınca tüm petekleri ısıtıyor ise;

  • Üç yollu vana arızası,
  • Anakart arızası,
  • Sensör arızası olabilir.

Kombi sıcak suyu açınca birkaç petek ısınıyor ise; bu bir arıza değildir. Kombi sıcak su kullanımında (özellikle de uzun süre sıcak su kullanımında veya sıcak su derecesi yüksek olduğunda) kombi kendini korumaya almak adına suyun bir kısmını tesisata aktarır. Bu sebeple de 1 veya 2 petekte ısı olabilir.

Sıcak Suyu Açınca Kombi Su Akıtıyor Neden?

Kombi sıcak suda su akıtıyor durumu aslına bakılırsa doğrudan basınç yükselmesine bağlı olabilir. Bu durum özellikle de yazın karşımıza çıkar. Çünkü kış olsa kombi petekler kullanıldığında, ısıtma sağlanırken de basıncı yükseltir.

Kombi sıcak suda basınç yükseliyor ve akabinde su akıntısı oluyor ise muhtemel sebepler;

  • Genleşme tankının havası eksik,
  • Genleşme tankı patlak veya delik,
  • Eşanjörde kireçlenme var.

Kombi hem sıcak su hem de petek kullanımında basıncı yükseltiyor ve akabinde su akıtıyor ise muhtemel sebepler;

  • Genleşme tankının havası eksik,
  • Genleşme tankı patlak veya delik,
  • Ana-plaka eşanjör arızalı,
  • Doldurma musluğu bozuk veya kırık olabilir.

Bu gibi durumlarda net teşhisin yerinde yapılması gerekir. Müdahale için de uzman yardımı almalısınız.

Paylaş:

Tüm Yorumlar (2 Yorum)

    salih yurttaş

    ben burda şu soruya cevap bulamadımçben kombiyi 30dereceye ayarlıyorum kombi bir süre sonra 50-60 dereceyi gösteriyorum neden buunun cevabını arıyorum

      Merhaba Salih Bey. Kombiler (marka modeli ne olursa olsun) ayarlanan sıcaklığı sadece ayarlama sırasında birkaç saniyeliğine gösterir. Örneğin; 30 dereceye ayarladıysanız ekranda 30 dereceyi birkaç saniye kadar görebilirsiniz. Birkaç saniye sonra ekrana yansıyan; kombi içinde sensör tarafından ölçülen suyun sıcaklığıdır. Yani sizin ayarladığınız sıcaklık değildir. Neredeyse her kombi bu şekilde çalıştığı için bu bir arıza değil, kombi çalışma sistemidir. Kombi ekranda 50-60 dereceyi gösteriyor diye o sıcaklıkta çalışıyor anlamına gelmiyor yani. Bu sıcaklık sensörün ölçtüğü sıcaklıktır.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?