Bikombici

Kombi Sıcak Su Vermiyor

Makale İçeriği

Kombileri kullanım amacımızın başında sıcak su beklentimizi karşılamak vardır. Bu yüzden de kombilerin yaşantımızdaki yeri önemlidir. Bu yüzdendir ki bir kombi sıcak su sorunu yaşatıyor ise bu büyük bir sorun demektir. Kombi Sıcak Su Vermiyor ise bu sorunun sebeplerini sizlerden gelen soruları yanıtlayarak açıklayalım.

Kombi Sıcak Su Vermiyor

SİZDEN GELEN SORULAR

  1. Kombi Sıcak Su Vermiyor, Çözüm için evde ne yapılabilir?

Kombi Sıcak Su Vermiyor ise bu durum birçok sebebe bağlıdır. Ancak bu aşamada kombi bir hata kodu-uyarı veriyor mu? Kombi petekleri ısıtıyor mu yoksa sadece sıcak su sorunu mu var? Kombi basıncı hangi değerde? Dairede gaz-elektrik var mı? Gibi soruların yanıtlamak lazım.

Bize Kombi Sıcak Su Vermiyor konusunda gelen genel sorular; Eca kombi sıcak su neden gelmiyor? Viessmann kombi neden su ısıtmaz? Baymak kombi su ısıtmıyor ne yapmalıyım? Vaillant kombinin sıcak su vermeme sebepleri nelerdir şeklinde olmaktadır.

-Kombi bir hata-uyarı kodu veriyorsa bu kodu araştırmak ve karşılığına bakmak gerekir. Kullanıcı olarak yapabilecek bir işlem var ise servis öncesi uygulanabilir, çözüm sağlanamaması halinde de mutlaka teknik destek almak lazım.

-Kombi petekleri ısıtıyor, sadece sıcak su vermiyorsa o halde kombide genel olarak sıcak su aksamında görev alan; sensör, akış şalteri, tribün, conta gibi parçaları ayrıca arızalı olma ihtimali bulunan; fan, elektronik kart, pompa, üç yollu vana gibi parçaları da kontrol etmek gerekir.

-Kombi basıncı 1 barın altını gösteriyorsa basıncı 1.5 bara kadar yükseltmek yani kombiye doldurma musluğu ile su basmak gerekir. Kombi basıncı 2.5 veya 3 bar üzerindeyse (bazı kombiler yüksek basınçta arızaya geçerek çalışmaz, arızaya geçer) basıncı en yakın petekten su alarak düşürebilirsiniz.

-Dairede gaz veya elektrik kontrolü yapılmalıdır. Kombiye elektrik gelmiyorsa bu durum dairedeki elektrik kesintisine bağlı olabilmektedir. Kombi aynı zamanda dairede gaz kesintisi olduğunda da arızaya geçer ve çalışmaz. Bu sebeple daire mutlaka gaz ve elektrik olduğundan emin olunmalıdır.

  1. Kombi neden banyo suyunu ısıtmıyor?

Kombilerde sıcak su çıkışı tek bir yöndendir. Bu yüzden kombiden sıcak su çıkışı varsa eğer tüm musluklardan sıcak su alınması gerekir. Genellikle kombiye yakın olan mutfaktan sıcak su geliyor, kombiye uzak kalan musluk olan banyodan sıcak su gelmiyorsa veya banyo suyu neden ısınmıyor gibi şikayetleriniz oluyorsa; bu durum genel olarak tesisatınıza bağlıdır. Sıcak su alamadığınız banyo bataryasında veya musluğunda problem olabilmektedir. Tesisatınıza bağlı filtrede tıkanıklık olabilmektedir, tesisatınızda harici bir sorun söz konusu olabilmektedir. Bu konuda kombi servisinden ziyade uzman bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir.

  1. Kombi mutfağa sıcak su vermiyor neden?

Bu durum kombi neden banyo suyunu ısıtmıyor? Sorusunun yanıtı ile aynıdır aslında. Yani kombi banyoya veya diğer musluklara sıcak su gönderdiği halde mutfağa sıcak su göndermiyorsa bu durum tesisatınıza bağlıdır. Sıcak su sorunu yaşadığınız mutfak bataryasında-musluğunda bir sorun söz konusu olabilmektedir. Tesisatınıza ait filtrede tıkanıklık söz konusu olabilir veya tesisatınızda harici bir problem olabilir. Bu aşamada yine uzman bir tesisatçıdan yardım almalısınız.

  1. Kombi sıcak suyu nasıl açılır?

Kombiye gaz ve enerji geldiği sürece çoğu kombi doğrudan sıcak su kullanıma hazırdır. Yani kombiyi ekstra sıcak su konumuna almak için uğraşmanız gerekmez. Ancak sıcak su ayarı yani suyun sıcaklığını belirlemek istiyorsanız; kombilerin genelinde musluk sembolü olan sağa sola çevrilebilir düğme veya musluk sembolü bulunan basmalı+,- tuşları vardır. Çevrilebilir düğmeyi saat yönüne (kendi sağınıza) doğru çevirerek sıcaklığı yükseltin. Saat yönünün tersine (kendi solunuza) doğru çevirerek sıcaklığı düşürebilirsiniz. Musluk sembollü +,- tuşları varsa + ile sıcak suyun derecesini yükseltebilir, – ile düşürebilirsiniz.

  1. Musluk suyu neden az akar?

Bu durum tazyik düşüklüğü veya debi düşüklüğü olarak da bilinmektedir. Genellikle mutfak ve banyo olarak her iki tarafta da aynı durum yaşanabilmektedir. Bu aşamada öncelikle tesisatı kontrol etmek gerekir.

-Boru çapları zamanla daralma,

-Musluk girişinde kum gibi materyaller birikmiştir,

-Musluk-bataryalar bozulmuştur,

-Tesisatta kireçlenme vardır,

-Sayaç çıkış yeri pislik ile tıkalıdır,

-Şebekeden gelen suyun tazyiği düşüktür,

-Kombide eşanjör kireçlenmesi vardır (düşük ihtimalle),

-Kombide tribün arızası vardır (düşük ihtimalle).

  1. Kombi neden aşırı sıcak su verir?

Kombi Sıcak Su Vermiyor sorusunun tam tersi su neden aşırı ısınır? Bu soru karşımıza kombi düşük sıcaklıkta olmasına rağmen suyu aşırı ısıtıyor, çok ısıtıyor veya su aşırı kaynar oluyor şeklinde de çıkmaktadır. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında bu durumu tüm musluklarda denemek gerekir. Kombi hem banyoya hem de mutfağa aşırı sıcak su gönderiyorsa öncelikle kombi sıcak su ayarını kontrol etmek gerekir. Kombi sıcak su ayarı yüksek ise düşürmek gerekir. Düşük sıcaklıkta olmasına rağmen hem banyo hem de mutfakta bu sorun yaşanıyorsa kombide; kart, sensör gibi birçok parçayı kontrol etmek gerekir. Tek bir muslukta böyle bir sorun varsa bu durumda uzman bir tesisatçı çağırmak, tesisatçıdan yardım almak gerekir. Bu aşamada tesisat sorunu veya musluk-batarya problemi söz konusu olabilir.

  1. Yazın doğalgaz su ayarı kaç derece olmalı?

Yaz dönemlerinde hava sıcaklığının yüksek olması sebebiyle duş sıcaklığı düşük olmalıdır. Genel olarak 40°C civarı idealdir. Ancak bu durum kullanıcı isteğine bağlı olarak değişebilmektedir.

  1. Kombi banyo su ayarı kaç derece olmalı?

Banyo su sıcaklığı isteğe bağlı ayarlanmalıdır. Her kullanıcının isteği-talebi aynı olmaz. Bu yüzden net bilgi aktarmak da zordur. Ancak önerilen 40-45°C civarıdır. Suyun sıcaklığı kış dönemlerinde havaların soğuk olması yine isteğe bağlı olarak artırılabilmektedir.

  1. Yoğuşmalı kombi sıcak su derecesi kaç olmalı?

Kombilerde en düşük en yüksek sıcaklık dereceleri çeşit ve modellere bağlı değişmektedir. Yoğuşmalı kombiler asıl yoğuşmayı yani tasarrufu kalorifer (kış) konumunda yapmaktadır. Sıcak su modunda yani yaz modunda suyun beklentiyi karşılayabilecek ısıda olması önemlidir. Genel olarak 40-45°C kullanımı önerilmektedir. Fakat ısı ayarı kullanıcı beklentisine göre farklılık gösterebilmektedir.

  1. Kombide yaz modu ne demek? Nasıl ayarlanır?

Havaların ısınması ile birlikte kalorifer ile ısınma ihtiyacı sona erer. Bu durumda kombi üzerinden kalorifer devresi kapatılırsa yeterlidir. Kalorifer devresi kapalı olduğu sürece ısıtma olmaz. Kombi yaz konumuna alındığında kombi ekranından kalorifer sembolü kaybolur yalnızca musluk sembolü belirir.

Kalorifer devresini kapatma yani kombiyi yaz konumuna alma işlemi kombi marka model ve çeşidine bağlı olarak değişir. Çoğu kombide konum seçme düğmesi sadece musluk sembolüne getirilmektedir. Kimi kombide kalorifer ısı ayar düğmesi en sola çevrilmektedir. Kimi kombide açma/kapama tuşu aynı zamanda konum seçme tuşu olduğu için bu düğmeye ekrandan kalorifer sembolü yok olana dek arka arkaya basmak gerekebilir…

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?