Makale İçeriği
Kombiyi 45°C ye getiriyorum sonra ekrana bir bakıyorum 60-65°C ve üzerine çıkmış. Biraz bu şekilde duruyor sonra bir bakıyorum ki sıcaklık 45°C nin altına düşmüş. Bu aşamadan sonra peteklerin sıcaklığı düşmüş veya petekler soğumaya başlamış. diyen birçok kullanıcı vardır. Kombi Derecesi Neden Yükselip Düşer? diye düşünüyorsanız size yardımcı olalım…
Kombi Derecesi Neden Yükselip Düşer? başlığı altında sunulan bu yazımızı da bu durumla karşılaşan kullanıcılara yönelik hazırlamış bulunuyoruz. Isı dereceleri yalnızca örnek vermek içindir.
Bunu Biliyor muydunuz?
Kombiler yalnızca ısı ayarlaması yapıldığı sırada, ayarlanan ısıyı görüntüleyebilmeniz için ekrana ısı derecesini yansıtır. Hiçbir ayarlama yapmadan birkaç saniye kadar bekleyin. Ekranda ayarladığınız sıcaklığı değil kombi içindeki gidiş hattında ölçülen sıcaklığı görürsünüz.
Kombi Derecesi Neden Yükselip Düşer?
- Bu aslında bir arıza değil, kombilerin genel olarak marka-model ayırdımı olmaksızın çalışma sistemidir. Kombiden bir ısı ayarlaması yapıldıktan sonra, kombi devreye girip ısıtma yaptığında veya sıcak su musluğu açılıp sıcak su beklentisine yanıt verdiğinde ekrandaki sıcaklık yükselir.
- Çünkü kombi ısı farkını dengelemeye çalışır. Kombiden talep sona erdiğinde ve cihaz dinlenmeye geçtiğinde sıcaklık düşer. Bu aşamada ekranda hem ayarlanan sıcaklıktan daha yüksek bir sıcaklık hem de ayarlanan sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklık belirebilmektedir.
Bu durumu bir örnek ile açıklayalım:
Farz edelim ki kombi kalorifer sıcaklığını 45°C olarak ayarladınız. 45°C dediğimiz kaloriferlerden talep ettiğimiz ısıdır. Kombi kaloriferlerdeki sıcaklığı 45°C yapmak adına yaklaşık 20°C fazla sıcak su göndermek durumunda kalır. Çünkü kombiler peteklere ısıyı bıraka bıraka dolaşmaktadır. 65°C civarı su, kaloriferlere ısıyı bıraka bıraka dolaşacağı için yaklaşık 45°C ye getirmektedir. Kombiler bu durumu gidiş-dönüş suyunu ölçerek kendi ayarlamaktadır.
Kısacası;
- 45°C ye ayarlanmış olan bir kombi devreye girdiğinde, ekranda 65°C leri gösterebilmektedir. Isıtma yapıp pompanın düşük devirde çalışma yaptığı durumlarda yani kombinin dinlenmeye geçmesi durumunda ekranda 30°C civarı gösterebilmektedir. Bu bir arıza değildir.
Kombi Sıcaklık Derecesi Nasıl Sabitlenmektedir?
Kombi ekranında görüntülenen sıcaklık derecesi sürekli değişir. Hiçbir şekilde sabit kalmaz veya işlem yapılarak sabitlenemez.
Bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz:
Kombileri kullanma amacımız ısınabilmek ve sıcak su talebimizi karşılayabilmektir. Kombiler suyu tesisatta dolaştırırken ısıyı kaloriferlere ya da sıcak su talebindeyken eşanjöre bırakarak devir daim sağlar. Bu sırada ısı kaybı durumu söz konusu olur. Kombiler de bu ısı kaybını engellemek için daha yüksek sıcaklık gönderir ve dengeyi bu şekilde sağlamış olur.
Yani; kombilerde bunun için gidiş ve dönüş NTC sensörleri bulunur. Sensörlerin ölçümüne göre kombi modülasyon yapar ve dengeyi bu şekilde sağlamış olur. Bu sebeple kombiler ekranda herhangi bir tuşa basmadığınız veya düğmeyi çevirmediğiniz sürece gidiş hattında ölçmüş olduğu sıcaklık derecesini yansıtmaktadır.
Paylaş:
Tüm Yorumlar (5 Yorum)
Duran bolat
Eca kombinin genleşme tankı
Fğişmesi gerekiyor orijinali kaç TL montaj dahil
Merhabalar Duran Bey, 0552 884 86 24 nolu telefona whatsapp üzerinden ulaşırsanız gerekli bilgileri alabilirsiniz. İyi günler dilerim.
fatih gür
kombinin olduğu yerde cam sürekli açık olursa yani kombinin olduğu yer diğer odalara oranla daha soğuk olursa kombi daha fazla mı çalışır nerdeki suyun derecesini ölçerek kombi çalışma sıklığını belirler. yoksa sabit aralıklarlamı çalışır 40 dereceye ayarlanmış dış cephe korumalı bir ev ile 40 dereceye ayarlanmış mantolama olmayan bir ev arasında fatura farkı olur mu
Merhaba Fatih Bey… Kombinin olduğu yer veya farklı oda fark etmez, ortamda bir ısı kaybı olursa kombi her zaman daha fazla çalışır. Kombi oda termostatı veya termostatik vana kullanılmadığı sürece tesisat suyu sıcaklığına ve brülör bekleme süresine göre çalışır. Mantolama olan ve eski olmayan bina-dairelerdeki kombiler her zaman daha verimli ve tasarruflu çalışır.
murat
Kombimin kalorifer sisteminde sıkıntı yok ama suyu musluk suyunu ısıtmıyor. Sıcaklık bir iniyor, bir çıkıyor. Su bir türlü ısınmıyor. Sorun ne olabilir, nasıl çözebiliriz.
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?