Bikombici

Petekler Neden Isınmaz?

Makale İçeriği

Kış döneminde en sık karşılaşılan sorunu “petekler ısınmıyor” sorununu ele aldık ve aşağıda sizden gelen sorular ile bu soruların yanıtı yer almaktadır. Petekler Neden Isınmaz? ve servis öncesi neler yapmak gerekir? açıkladık.

Petekler Neden Isınmaz?

SİZDEN GELEN SORULAR

  1. Kombi Açıkken Petekler Neden Isınmaz?

Bu soru birçok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Doğalgaz petekler neden ısınmaz? Peteğe neden sıcak su gelmez? Kombi çalışıyor ama ısıtmıyor neden? Radyatörler neden ısıtma yapmaz? Kaloriferlerin ısınmama sebepleri nelerdir? Gibi… Bu soruların ortak yanıtınu  şu şekilde özetleyebiliriz:

Kombi kış konumunda olmasına rağmen petekler ısınmıyorsa bu durum hem kombiye hem de tesisata bağlı olabilmektedir.

  1. Petekler ısınmadığında direk servis çağırmak şart mı?

Öncelikle bazı aksamları kontrol etmek gerekir. Mesela; kombi kış konumuna alındı mı? Kombi altındaki tesisat boruları üzerindeki vanalar açık mı? Petek vanaları açık mı? Kombi su basıncı ideal değerde mi? Kalorifer filtresi temiz mi? Kombi kış konumuna alındı, tesisat ve petek vanaları açık durumda, su basıncı ideal seviyede ve filtre de tıkalı değilse, servis çağrılması doğru olur.

  1. Kalorifer petekleri ne tarafa doğru açılmaktadır?

Genellikle sol tarafa yani saat yönünün tam tersine doğru açık olmaktadır. Kaloriferlerin alt kısımlarında bulunan vanaların üzerinde “+,-“ işareti veya “A (Açık), K (Kapalı)” harfleri vardır. Bu şekilde de ne tarafa açık ne tarafa kapalı olduğunu anlayabiliriz.

  1. Son petek neden ısınmıyor?

Daire içinde yer alan tüm petekler ısındığı halde kombiye uzak kalan 1 veya birkaç petekte ısı olmuyorsa bu durum ya tesisata bağlıdır ya da kombinin yetersiz olmasına bağlıdır. Tesisatta tıkalı, ısınmayan petek vanasında aksaklık-bozukluk vardır. Bu gibi durumlarda soruna göre müdahaleyi uzman tesisatçı gerçekleştirir. Tesisat sorunu görülmezse eğer bu aşamada kombi yetersiz kalıyor diyebiliriz. Bu durumda harici pompa takılması gerekmektedir.

  1. Merkezi sistem kalorifer peteği neden ısınmaz?

Petekler Neden Isınmaz? durumu merkezi sistemlerde de karşımıza çıkabilmektedir. Bu aşamada öncelikle ısıtma sisteminde hava olup olmadığına bakılmalıdır. Isıtma sisteminde suyla birlikte hava da varsa bu hava sıkışır ve bu durum sıcak suyun girişini engeller. Dolayısıyla da ısıtma sağlanamaz. Daire girişinde yer alan boru tesisatının hava alma delikleri kullanılarak hava alma işlemi yapılması gerekir. Sistemde hava yoksa bu durumda merkezi sistem ısıtma cihazını kontrol etmek gerekir.

  1. Peteklerin bazıları sıcak, bazıları ısınmıyor neden?

Isınmayan petek tesisatında sorunlu, petek vanaları bozuktur. Bu durum kombi veya ısıtma cihazından ziyade tesisata bağlıdır. Çözüm için de mutlaka uzman bir tesisatçıdan yardım almak gerekir.

  1. Peteklere reglaj ayarı nasıl yapılmaktadır?

Öncelikle kombiye en yakın petekten en uzak peteğe kadar bir sıralama yapılması gerekir. Peteklerde çift vana varsa bu durumda ayar altta yer alan ve genellikle sık kullanılmayan vana üzerinden yapılması daha sağlıklı olur. Üst kısımda yer alan vanadan işlem yapılırsa eğer bu aşamada petekleri açıp kapatmak gerektiğinde ayar bozulabilmektedir ve işlev sağlıklı yapılamamaktadır. Bu yüzden çift vanalarda mutlaka daha az kullanılan alttaki vana kullanılmalıdır.

İşlem için öncelikle kombiye en yakında kalan peteğin vanasının tam tur kapatılması gerekir ve sonrasında vana bir tur açılmalıdır. Sonrasında gelen petek vanasının tam tur kapatılması iki tur açılması gerekir. Sonrasında gelen petek vanasının tam tur kapatılması üç tur açılması gerekir. İşlem bu şekilde sondaki peteğe ulaşana dek devam eder. Reglaj işlemi bu şekilde yapılmaktadır.

  1. Petek tıkanıklığı nasıl anlaşılmaktadır?

Kombi üzerinden ısı ayarı yüksek olmasına karşın petekler düşük verimde ısıtıyorsa, yüksek faturalar ödeyip ısınamıyorsanız bu durum peteklerinizin tıkalı olabileceğine işarettir. Bu aşamada petek temizliği işlemi uygulanmalıdır.

  1. Peteklerdeki iki vana ne işe yarar?

Bazı peteklerde üst ve alt kısımda, bazı peteklerde sadece üst kısımda, bazı peteklerde ise alt kısımda sağ ve sol tarafta vana bulunmaktadır. Çift vana var ise; üstteki veya genellikle soldaki vana peteğe giren sıcak su vanasıdır, alttaki veya sağdaki vana ise petekten sıcak suyun kontrol edilmesini sağlayan vanadır.

  1. Peteklerin ömrü ne kadar?

Peteklerin kullanım ömrü ortalama 20-30 yıl kadardır. Petek alımında genellikle 10 yıl kadar garanti verilmektedir.

Petekler Neden Isınmaz? başlığı altında sunulan bilgileri incelediniz. Bu konuda sizin de yanıt bekleyen sorularınız varsa bizi arayabilir veya bu arıza durumunda teknik yardım isteyebilirsiniz.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?