Bikombici

Kombiye Nasıl Su Basılır?

Makale İçeriği

Kombiye Nasıl Su Basılır? Kombi ve kazan sistemlerinde tesisatta dolaşması gereken suyun belirli bi basınç değeri vardır. Bu basınç değeri düştüğünde sistem otomatik kapanmakta ve cihaz çalışmamaktadır. Bu aşamada sistem basıncını ideal değere getirmek gerekir. Bu işleme de tesisata su basma işlemi, kombi basıncını artırma, kombiye su ekleme denir. Aşağıda konu hakkında merak edilen tüm bilgiler vardır.

ÖNEMLİ! Kombi ve kazan sisteminde ideal su basınç de|ğeri 1 ile 2 bar arası (1,5 bar) olmalıdır.

Kombi Tesisat Basıncının Düştüğü Nasıl Anlaşılmaktadır?

Cihazın marka model ve çeşidine bağlı olarak işlem değişmektedir. Kimi kombilerde yuvarlak şeklide manometre veya termomanometre bulunuyorken kimi kombilerde bu parçalar yoktur ve basınç değeri ekran da gösterilmektedir. Basınç değeri bu şekilde takip edilip 1 barın altındaysa düşük olduğu anlaşılmaktadır. 

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ? Ekranı olan kombiler düşük basınç halinde F22, F37, E10, E08, E06, 108, 40 gibi bazı uyarılar vermektedir. Ekranı olmayan kombiler de led uyarısı ile basıncın düşük olduğunu göstermektedir.

Kombiye Nasıl Su Basılır?

BİLMENİZİ İSTERİZ! Kombi tesisat basıncı yalnızca doldurma musluğu-dolum vanası ile yükseltilebilir. Bu parça kombi marka model ve çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Tüm kombilerin alt kısmında montelidir. Musluk şeklindedir. Renk olarak siyah mavi ve kırmızı olabilmededir. 

Kombi altında monteli olan doldurma musluğunu bulup saat yönünün tersine doğru çevirmeniz gerekir. Ardından parçayı çevirdiğinizde su sesi duymalısınız. Sonrasında su sesi duyduktan sonra kombiniz de manometre veya termomanometre ya da ekrandan basıncı takip etmeli basınç değeri 1 ile 2 bar arasına geldiğinde doldurma musluğunu saat yönüne çevirip kapatmalısınız.

Tabi her zaman işlemin yapılması bahsedildiği kadar basit olmamaktadır. İşlem sırasında veya sonrasında sorunlar-aksaklıklar yaşanabilmektedir. Mesela;

  • Doldurma musluğunun işlem sırasında kırılması,
  • Sonrasında doldurma musluğunu bulamama (yani önceden kırık olması),
  • Ardından doldurma musluğu açıldığında su sesi gelmemesi (yani parçanın işlevsiz olması),
  • Sonrasında doldurma musluğu açıldığında su sesi duyulmasına rağmen basıncın sabit kalması, yükselmemesi,
  • Basınç yükseldiği halde arızanın devam etmesi veya kombinin çalışmaması gibi durumlardır.

Bu gibi durumlarda cihaza can ve mal güvenliğiniz açısından müdahale etmemeli, mutlaka işin uzmanından yardım almalısınız. Kombiye Nasıl Su Basılır? sorusuna yanıt veya çözüm bulamadıysanız, bizi arayabilirsiniz.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?