Bikombici

Kombide Petek işareti Yanıp Sönüyor

Makale İçeriği

Kombide Petek İşareti Yanıp Sönüyor ise bu neyin habercisidir? Kombi bu durumda nasıl bir ısıtma yapar? Bu bir arıza mıdır? Arıza ise nasıl düzeltilir? Arıza değilse kalorifer sembolünün yanıp sönmesi ne demektir? Tüm bu merak edilen soruların yanıtı makalemizde yazmaktadır.

Kombide Petek işareti Yanıp Sönüyor

Kombide Petek işareti Yanıp Sönüyor Neden?

  • Kombi ısıtmayı yapmış, ayarlanan sıcaklığa ulaşmış/geçmiş, pompa düşük devirde ısıtmaya devam ediyor.

Yani daha net şu şekilde açıklanabilir:

Kombilerin modülasyonuna bağlı çalışma sistemi vardır. Bir de kombilerde eco/comfort gibi bazı çalışma modları vardır.

Bir kombide modülasyon özelliği varsa veya comfort modda kullanılıyorsa;

Bu durumda kombi ayarladığınız sıcaklığı biraz geçince sıcaklığı yavaş yavaş düşürür. Yani halk dilinde bilinen ismi ile “dinlenmeye geçer”. Diyelim ki kombiyi 40°C ye ayarladınız. Kombi bu durumda yaklaşık 50-55°C civarına geldiğinde brülördeki alev söner. Brülördeki alev söndüğünde kombi ekranında beliren alev sembolü kaybolur. Sabit yanan petek sembolü yanıp sönmeye başlar. Bu durum kombi ısıtmayı yaptı, pompa devri düşürdü, düşük devirde petekler ısınmaya devam ediyor demektir. Yani bu bir arıza değildir.

Bir kombide modülasyon özelliği yoksa veya eco modda kullanılıyorsa;

Bu durumda kombi ayarlanan sıcaklığa gelince sıcaklığı yavaş yavaş düşürür. Diyelim ki kombiyi 40°C ye ayarladınız. Kombi bu durumda 40°C ye geldiğinde durur. Yani brülördeki alev söner. Bu aşamada ekrandaki alev sembolü kaybolur, sabit yanan petek sembolü de yanıp sönmeye başlar. Yani bu demektir ki kombi ayarlanan ısıya ulaştı, pompa düşük devirde petekleri ısıtmaya devam ediyor. Bu bir arıza değil, kombinin çalışma sistemidir.

ÖNEMLİ! Vaillant Kombide Petek işareti Yanıp Sönüyor, Bosch kombi petek işareti yanıp sönüyor, Eca kombide petek işareti yanıp sönüyor gibi tüm durumlar aynı anlama gelmektedir.

Petek İşareti Yanıp Söndüğü Halde Petekler Isınmıyor

Kombide Petek işareti Yanıp Sönüyor durumunda peteklerde hiç ısı olmuyorsa evet bu bir arızadır. Bu gibi durumlarda yapılması gereken bazı işlemler vardır:

  1. Petek vanaları kapalı olabilir. Petek vanalarının geneli sol tarafa (saat yönünün tersine) doğru açılmaktadır. Vanaları kontrol ederek kapalı vanaları açık konuma getirebilirsiniz. Kombiniz hermetik veya bacalı ise en az 3 petek kullanmalı, yoğuşmalı ise tüm petekleri kullanmalısınız. Bazı petek vanaları sağa doğru açılabilmektedir. Petek vanası üzerinde yer alan göstergeye (açık, kapalı göstergesine) bakarak açık yöne doğru çevirebilirsiniz.
  2. Tesisat vanası kapalı olabilir. Kombi altında genel olarak 4 adet boru vardır. Bu borular kombide su ile kalorifer tesisatına bağlıdır. Vanalar kapalı olduğunda kombi ısıtmayı gerçekleştiremez. Bu yüzden vanaların her aşamada açık olması gerekmektedir. Her ihtimale karşı vanayı kontrol etmeli, kapalı olan vana/vanaları açık yöne doğru çevirmelisiniz. Kombi altındaki tesisat vanaları boru ile aynı hizada (yani dik hizada) olursa açık demektir.
  3. Kombi tesisat basıncı düşük olabilir. Böyle bir durum söz konusu olursa kombi ekranında çeşitli arıza kodları olabilir. (Mesela Baymak kombide F37, Vaillant kombide F22, Demirdöküm kombide F10 uyarısı gibi…) Bu gibi durumlarda tesisat basıncını yükseltmek gerekir. İşlem kombiye monteli olan doldurma musluğu ile yapılmaktadır. Doldurma muslukları kombi marka modeline göre değişir. Ancak her kombide mutlaka bulunur ve kombinin alt kısmında monteli şekildedir. Bu parçayı açarak kombinin düşük basıncını 1.5 bara kadar yükseltebilirsiniz.

Yapılan bu kontrollere rağmen peteklerde hiç ısı yoksa bilgi ve yardım amaçlı burayı tıklayabilir, petekler olması gerekenden yani ayarlanan sıcaklıktan daha az ısıtıyorsa burayı tıklayabilirsiniz.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?