Bikombici

Petekler Neden Az Isınır?

Makale İçeriği

Petekler Neden Az Isınır? peteklerin az ısınması, yeterince ısınmaması hangi sebeplere bağlıdır? Aşağıda sorularınızın yanıtı bulunmaktadır.

Kombi Petekleri Nasıl Isıtır?

Kombi kış konumuna alındıktan sonra;

20 saniye gibi kısa bir sürede devir daim pompası devreye girer. Kombideki gidiş ve dönüş sensörlerinin arasında kalan ısı farkını ölçer. Talep edilen ısının altında ise; anakart yani kombi beyni fanı çalıştırır.

Fan hava basıncıyla prosestatın kontaklarını kapalı konuma getirir. Prosestat bu aşamada atık gaz devresinde problem olmadığını karta bildirir. Kart bu bildiriyi aldıktan sonra gaz valfine voltaj yollar.

Bu sayede gaz yolları açılmaktadır. Brülörde bulunan ateşleme elektrodu ateşlemeyi başlatır. Bu arada iyon elektrodu brülörde alev olduğunu hisseder. Doğru bir yanma gerçekleşir ise iyon elektrodu elektronik karta bu durumu iletir. Kombi bu işlev sonrası yaklaşık 2 dakika sonra en düşük seviyede yanmaya başlar. Akabinde ayarlanan ısıya göre çalışmasına devam eder.

Petekler Neden Az Isınır?

Petekler Neden Az Isınır?

Kombiden ayarlanan kalorifer sıcaklığı düşüktür.

Bazı kombilerde en düşük kalorifer sıcaklığı 20°C olabiliyorken bazı kombilerde bu sıcaklık 40°C olabilmektedir. Zaten minimum sıcaklığı 40°C olan bir kombi kaloriferde 40-45°C ye ayarlanırsa alınan randıman düşük olur. Bu durumda kaloriferin az ısınması doğrudan ayarlanan sıcaklığın düşük olmasına bağlıdır. Yani Petekler Neden Az Isınır? sorusunun yanıtı kombi düşük sıcaklıkta ayarlı olduğundan olabilir.

Kombi derecesi düşük olmadığı halde alınan randıman düşük ise bu durumda bir sorun-aksaklık var diyebiliriz.

Kombi Yüksek Derecede Olduğu Halde Kaloriferler Az Isınıyor

  1. Kalorifer dönüş filtresinde tıkanıklık.

Filtre kombi altında yer alan tesisat borularından kalorifer dönüş borusu içerisindedir. Bu filtrenin yılda 1 kez mutlaka temizlenmesi özellikle de kombi bakımı işleminde mutlaka temizliğinin yapılması gerekir. Filtre zamanla pislik-çamur ile tıkanırsa özelliğini yitirir. Bu durum da maalesef ki alınan randımanı etkiler. Kombi yüksek derecede ayarlı olduğu halde petekler olması gerekenden daha az ısınabilmekte ve bu durum doğalgaz faturasının da yüksek gelmesine neden olmaktadır.

  1. Tesisatta tıkanıklık-kireçlenme.

Kombi bakımı ne denli önemli ise tesisatın temizliği de önemlidir. Tesisat özellikle de kışın kullanılıyor olsa da 3 yılda bir kez mutlaka temizlenmelidir. Tesisat temizliği gerekli aynı zamanda tasarruf için önemli bir uygulamadır. İşlem düzenli şekilde yapılmazsa; tesisatta dolaşan ve ısınıp soğuyan suyun çamurlaşması sebebiyle tesisatta tıkanmalar meydana gelebilmektedir. Bu durum kombi ısı ayarı yüksek olsa da peteklere giden suyun az olmasına haliyle peteklerin olması gerekenden daha az ısınmasına sebep olmaktadır. Tesisatta tıkanma veya kireçlenme olmaması için temizliğini mutlaka düzenli olarak yaptırmak gerekir.

  1. Ana eşanjör kireçli.

Ana eşanjör; kombilerin olmazsa olmaz parçalarından biridir. En pahalı parçalardan biridir. Eşanjör suyu doğrudan şebekeden alıp içinden geçirdiği için şebekeden gelecek her tür pislik, kireç vb. materyaller ayrıca tazyikli su durumu eşanjörü tıkayabilmekte, kireçlenmesine sebep olabilmektedir. Bu sorunun meydana gelmesindeki temel sebep şebeke suyudur. Şebeke suyu ne denli kireçli ve tazyikli olursa ana eşanjör arızası o denli sık yaşanabilir. Bu aşamada eşanjör temizliği veya değişimi ile sorun giderilmektedir.

  1. Kalorifer ntc sensöründe sorun.

Kombilerde ısıyı ölçme görevinde olan sensörler ısıya her ne kadar dayanıklı yapıda olsa da kolay arızalanabilmektedir. Sensör arızası varsa ayarlanan sıcaklık ölçülemeyebilir veya parçanın bozuk olması sebebiyle sıcaklık ölçümü hiç olmayabilir. Kaloriferler az ısınıyorsa ntc sensörün bozuk veya arızalı olma ihtimali de vardır. Parça arızası tespit edilirse, değişimi yapılarak sorun giderilmektedir.

  1. Devir daim pompası devrini düşürüyor.

Kombide pompalar normal çalışmada yalnızda petekler ayarlanan sıcaklığa geldikten sonra devir düşürüp, düşük devirde su pompalamaya devam eder. Ancak bir pompada devir düşürme sorunu varsa suyu az pompalar ve bu durum peteklere ısının az gitmesine neden olur. Pompa düşük devirde çalıştığı sürece ısı her zaman için düşük olur. Haliyle verim düşer, tüketim artar. Parçanın böyle bir sorunu söz konusu ise tamiri veya değişimi ile sorun giderilmektedir.

Petekler Neden Az Isınır? başlığı altında sunduğumuz tüm bilgileri incelediniz. Bu konuda sorularınız var veya sorunun çözümü konusunda yardım almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?