Bikombici

Evde Kaç Petek Kullanmalıyım?

Makale İçeriği

Kombi ile ısıtılan dairelerde kullanılacak veya kullanılması gereken-önerilen petek adedi her kış gündeme düşmektedir. Evde Kaç Petek Kullanmalıyım? diyenlerden misiniz? o halde yazımızı incelemeye devam ediniz.

  • Evde Kaç Petek Kullanmalıyım?
  • Tek petek kullanmak tasarruf sağlar mı?
  • Tek petek kullanımı kombiye zarar verir mi?
  • Yoğuşmalı kombide kaç petek çalışmalı?

Gibi birçok sorunuzu bu makalemiz ile yanıtlayacağız.

Evde Kaç Petek Kullanmalıyım?

Kombi kullanılan daire veya iş yerinizde en az 3 petek kullanmanız gerekir.

Tek Petek Yanarsa Ne Olur?

Kombide sirkülasyonu-devirdaimi sağlayan pompadır. Pompa devri genellikle yüksektir. Tek petek çalıştırılırsa diğer kapalı olan peteklere su ulaşamaz. Basınçlı gelen su yine basınçlı olarak tek petekten geri döner. Bu durum tesisat içinde geri tepmelere sebep olur. Bu durum sebebiyle de pompa ısınarak hasar görebilir, sıkışabilir, bozulabilir. Pompa arızası ile karşılaşmak durumunda kalabilirsiniz. Yani cihazda ekstra masraf çıkarmış olursunuz.

Petek Sayısı Faturayı Etkiler mi?

Evde Kaç Petek Kullanmalıyım? sorusu özellikle de tasarruf sağlamak amacı ile merak edilir. Bu nedenle de petek sayısının faturayı etkileyip etkilemeyeceği de merak konusudur. Petek sayısı faturayı elbette ki etkiler. Ancak sanıldığı gibi yüksek oranda etkilemez. Ne kadar petek kullanılırsa su tesisatta o kadar fazla dolaşır. Petek sayısı düştükçe kombi daha az efor-güç sarf eder ve tüketim düşer.

Ancak tasarruf amaçlı tek bir odayı kullanmak, tek petek kullanmak kombiye zarar vermektedir. Bu düşünce ile en az 3 petek kullanacak şekilde geri kalan kullanılmayan odalardaki petek vanaları kapatılabilir. Petek vanaları kapatılırken mutlaka oda kapıları da kapatılmalı, kapı altlarında boşluk varsa mutlaka soğuk hava akışı olmaması için kapı altları da kapatılmalıdır.

Yoğuşmalı Kombide Petek Sayısı Önemli mi?

Yoğuşmalı kombileri diğer çeşitlerinden ayıran özellik yoğuşma yapabilmesidir. Yoğuşma için de dairede normal bir daireye oranla neredeyse 2 katı fazla petek kullanılması gerekir. Haliyle kombinin yoğuşma yapabilmesi açısından kullanılacak petek sayısı önemlidir. Yoğuşmalı kombi kullanılan dairelerde cihazın yoğuşma yapabilmesi için tüm petek vanalarının açık olması önerilir. Aksi halde cihaz tam yoğuşma sağlamayabilir veya yoğuşma yaparak tasarruf sağlamayabilir.

Kalorifer Peteği Nasıl Kapatılır?

Kaloriferler genelde çapraz bağlantılı şeklindedir. Yani üst sol ve alt sağda vanaları bulunur. Bu şekilde bağlantı her zaman için daha sağlıklı ve verimlidir. Altta sağlı sollu vana da olabilir. Ancak bu şekilde ısıtma verimli olmayabilir.

Kalorifer peteğini kapatmak istiyorsanız önce bağlantıyı kontrol etmeniz gerekir.

Çapraz bağlantı varsa; üst kısımdaki vana her zaman için giriş, alt kısımdaki vana çıkıştır. Böyle bir peteği kapatmak için giriş yani üst kısımdaki vanayı sağa doğru (genelde sağa doğru açılır) tam tur çevirmelisiniz. Vana üzerinde çoğu zaman A yani Açık, K yani Kapalı şeklinde harfler bulunur veya azdan çoğa doğru işaretlendirme vardır. Bu şekilde de açık-kapalı yönü görüntüleyerek işlem yapabilirsiniz.

Çapraz bağlantı yoksa; genellikle sol altta yer alan vana giriş, sağ alttaki vana çıkıştır. Bu aşamada soldaki vanayı kapatmanız gerekir ki peteğe sıcaklık girişi olmasın.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?