Bikombici

Kombi Arızasını Kiracı mı Ev Sahibi mi Öder?

Kiracıyım kombim bozuldu masrafı ev sahibim mi karşılayacak yoksa ben mi? Kombi arızasında çıkan masraf kime ait? Kombi arıza masrafı kiradan düşülür mü? Kombi Arızasını Kiracı mı Ev Sahibi mi Öder? Gibi birçok soruya denk geldiğimiz için konuya açıklık getirmek istedik ve bu makalemizi oluşturmaya karar verdik.

Kombi Arızasını Kiracı mı Ev Sahibi mi Öder?

Kombi Arızasını Kiracı mı Ev Sahibi mi Öder? bize en çok gelen sorulardan biridir.

DİKKAT!

Borçlar Kanunu’nun 249/1.maddesine göre; Kiralayan (ev sahibi); kiraladığı yeri (daire veya işyerini), sözleşmeyle güdülen amaca göre kullanılmaya elverişli bir durumda kiracıya teslim etmek ve kira süresince bu durumda bulundurmak ile yükümlüdür.

Yargıtay kararında belirtildiği gibi “Kiralanan şeyin ayıpları, kiralayanın tekeffülü altındadır”.

Buna göre;

“Ev sahibi dairesini kiracıya teslim ederken kombiyi bakımı yapılmış, çalışır vaziyette teslim etmelidir. Kiracı da bu duruma istinaden, kaldığı yıl boyunca kombi bakımı gibi işlemleri üstlenmeli, cihazı bakımsız bırakmamalı ve kullanmamalıdır.

Kombi bakımının nasıl yapılması gerektiğini bu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

ANCAK;

  • Kombi bakımı yapılmış bir şekilde teslim alınmasına rağmen daire veya iş yerinde kalınan süre boyunca kombiye hiç bakım yapılmazsa,
  • Kombi bakımlarını kullanıcı (kiracı) kendi çabalarıyla yapar veya bu konuda sertifikalı uzman teknik servis yardımı almazsa,
  • Kombiyi hatalı (mesela; sürekli aç/kapa şeklinde) kullanıp bozarsa,
  • Arıza durumunda parçalara müdahale etmeye çalışır, harici parçaları bozar veya kırarsa,
  • Kış dönemlerinde tek petek kullanarak kombinin bozulmasına sebep olursa,

Kısacası dış etmenler sebebiyle değil de bizzat kullanıcıdan kaynaklı oluşabilecek her tür sorunda masrafı kullanıcı yani kiracı ödemelidir.

Burada önemli olan asıl konu: “Kombide oluşan arızanın sebebi veya sebepleridir”.

Kiracıysanız eğer;

Kombi arızalandığı zaman önce bu durumu ev sahibinize bildirmelisiniz. Ev sahibiniz ile ortak karar almanız, ortak karara varmanız ve birlikte ilerlemeniz her zaman için daha mantıklıdır. Bu sayede kombide oluşan sorunun sebep veya sebeplerini işin uzmanından birlikte duymuş olursunuz. Arada iletişim kopukluğu da olmaz.

Böyle bir durum söz konusu olamıyor yani ev sahibiniz yakınlarda değilse gelen teknik servis ekibi ile ev sahibini görüştürebilirsiniz.

Kombide oluşan sorun veya sorunlar;

  1. Kombinin uzun zamandır bakımının yapılmamasından yani bakımsızlıktan kaynaklı sorun oluşmuşsa,
  2. Kombi açık balkonda, dolap içinde değil ve bu sebeple arızalanmış veya donmuşsa,
  3. Bölgede sık sık meydana gelen elektrik kesintisi sebebiyle sorun oluşmuşsa,
  4. Dairenize gelen elektrik veya doğalgazdan kaynaklı teknik sorunlar oluşmuşsa,
  5. Kombiniz çok eski olup miladini doldurmuşsa ve bu sebeple arızalanmışsa,

Buna benzer kullanıcı kaynaklı olmayan tüm arıza durumlarında masrafı “ev sahibi” karşılamalıdır.

Konuyu en kısa hali ile özetlemek gerekirse; Kullanıcı kaynaklı meydana gelen her tür arızada masraf her zaman için kullanıcıya yani kiracıya aittir. Kombi bakım masrafını karşılamak, konut-işyeri içerisinde kalındığı sürece her yıl düzenli şekilde kombiye bakım yaptırıp kullanmak da yine kiracıya aittir. Kiracı kombi bakımı yükümlülüğünü yerine getirdiği halde, cihazda kiracıdan kaynaklı meydana gelmediği uzman ekiplerce tespit edilmiş olan her tür arızanın masrafı da ev sahibine aittir, ev sahibi sorumluluğundadır.

Kombi masrafını ev sahibi karşılayacaksa, masraf ödeme konusunda ortak bir karara varıldıysa, kiracı masrafı karşılayıp kiradan düşebilmektedir.

Kombi Arızasını Kiracı mı Ev Sahibi mi Öder? konusunda yine de sorularınız olursa bizi arayabilirsiniz.

Paylaş:

Tüm Yorumlar (33 Yorum)

    Ramazan

    Kiracıyım. 6 yıla yakın bu evde oturuyorum. Kombinin her yıl periyodik bakımını yaptırdım. En son bakımını 27 Aralık 2021 tarihinde yaptırdım. Daha önceleri soğuk suya oranla az akan kombinin sıcak suyu son bir ayda iplik gibi akmaya başladı. İki servis ile görüştüm. Eşanşör kireçlenmiş. Temizlenmesi gerekiyor. Yalnız temizlerken garanti veremiyoruz. Çünkü kombiniz miadını doldurmuş. Eşanşör çatlayabilir. Bu parçanın orijinali 4000 lira. Yan Sanayi ürünün parçası ise 2500 lira. Kireç temizliği esnasında eşanşör çatlarsa parça değiştirmeyi önermiyoruz. Yerine yeni kombi öneriyoruz.
    Demek istediğim, şehrimin şebeke suyu kireçli. Kombinin eşanşörü kireçlenince bu arıza kullanımdan mı kaynaklı olur? Eğer kullanıcıdan kaynaklı ise ben altı yıldır oturuyorum. Daha önceki oturanların bunda payı yok mu? Çünkü bu parça herhalde 17 yıldır azar azar kireçlenmiş olsa gerek. Eğer kullanıcı hatası denirse şebeke suyunun suyu kireçli ise, benim kullandığım aletleri kireçliyorsa burada kiracının suçu nedir? Uzattım, bu durumdaki kombi arızasının yani eşanşör kireçlenme sinin suçlusu kimdir? Diyelim ki parçanın temizliğini yaptırdım. Kiracı olarak temizlik bedelini verdim. Miadı dolmuş Kombinin eşanşörü çatlarsa bunu kim öder? Ev sahibi mi yoksa kiracı mı?

      Merhaba Ramazan Bey. Öncelikle yoğunluk sebebiyle geciken cevabımız için özür dileriz. Yaşadığınız soruna gelecek olursak eğer; eşanjör arızaları genel olarak şebekeden gelen suyun tazyikli veya kireçli olmasına bağlıdır. Bu durum hiçbir zaman kullanıcı hatası olmaz. Eşanjör temizliği bu aşamada kesin çözüm olmaz. Bu sebeple işleme garanti verilmez. Ne yazık ki sıfır eşanjör fiyatları da oldukça yüksek. Kombi ömrü 15 yıl kadardır. 15 yılı aşkın süredir kullanılan kombiler ise muhtemelen düzenli bakım görmüş kombilerdir. Fakat bu gibi durumlarda da her an hemen her arıza ile karşılaşılabilir. Çünkü kombi ömrünü yitirdikçe, parçalar kullanılamaz hale gelmeye başladıkça sorunlar/aksaklıklar yaşanır. Kiracı olarak bu aşamada sizin bir suçunuz bulunmuyor. Aynı şekilde aslına bakılırsa ev sahibinizin de bir suçu bulunmuyor. Çünkü yaşanan soruna sebep dış etmenlerdir. İşlemi yaptırsanız maliyeti karşılasanız bile şebeke suyunun kireçli olması sebebiyle aynı yıl olmasa da birkaç yıl sonra mutlaka yine bir eşanjör arızası ya da harici sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Kombi eski olduğu için bize kalırsa yeni veya 2.el sağlam bir kombi taktırmanız daha mantıklı. Yine de bu konuda seçim ve karar size aittir.

    ramazan

    Hassasiyetiniz için çok teşekkür ediyorum.

    Ramazan isen

    Merhabalar. Ben ramazan İ.
    1yıl 3 ay oldu evime taşınalı. İlk girdiğim zaman kış ayıydı ve kombiyi kullanmaya başladım. 1 ay kullandım ve peteklerin alt kısmı sıcak üst kısmı soğuk oluyordu ev sahibe söyledim Temizlik yapılması lazım dedi. E yaptırın o zaman dedim önce kiracı yaptırır dedi gibi oldu da sonra yeni girdiğim için çok üstelemedi kendisi temizlik yaptırdı. O sene gayet iyi kullandık petekleri ama sorun aslında petek değildi kombiden bir ses geliyordu her çeşmeyi açtığımızda. Ev sahibi bunun içinde servis çağırdı ve servisçi bir parçanın değişmesi gerektiğini söyledi fakat ev sahibi onu tamir ettirdi servisçiye. Ve servisçi garanti verdiğini söylemişti ancak 6 ay garanti vermişti değişse daha iyi olacağını söylemişti. Ev sahibim maalesef sadece tamir ettirdi sadece. Bu yine arıza yapar diyen servisçiye aldırış etmedi. Muhtemelen 1 sene idare etsin de kiracı yaptırır diye düşündü. Ve aynı zamanda duş alırken de birden sadece soğuk su geliyor ve 5 10 saniye sonra birden ılıklaşıp 10 saniye sonra sadece sıcak su geliyordu bunu da söyledim hiç birşey demedi. Bu senede aynı sorunlarla karşılaşıyorum. Ayrıca ev sahibimi bu geçen sürede iyice tanıdım kendisi herşeyi ikinci el almayı seven biri ucuz olduğu için. Kombide sıfır değil binada sıfır değil ama yeni alındığı belli çünkü eve yeni doğalgaz bağlatılmış önceki kiracı kömür sobası kullanıyormuş. Petekler de bu arada ikinci el alınmış bir tanesinin havasını almak için çevirdiğimiz o yer kırılmış değişik bir ev sahibim var. Normalde eyvallahım olmaz çıkar giderim ama şuan evler malum çok pahalı olduğu için kımıldayamıyorum sesimde çıkmıyor. Buna nasıl bir yorumunuz olur acaba.

      Merhaba Ramazan Bey… Öncelikle yoğunluk sebebiyle geç cevap verdiğimiz için özür dileriz. Peteklerin üst kısımlarının ısınmaması, alt kısımlarının ısınması hava olduğu anlamına gelir. Üst yan kısmında bulunan müşürden su gelene kadar hava alsaydınız bu sorun düzelirdi muhtemelen. Harici olarak belirtmek isteriz ki tamir edilen ve değişen her parçaya 1 yıl garanti verilir (hemen her servis bu şekilde çalışır). Kombiniz eski ve kullanım ömrünü tamamlamak üzere veya tamamlamış ise daha fazla arıza yapabilir. Mevcut sorunların çözümü için ödemeyi (cihaz eski olduğu için ve dairede yeni kiracı olduğunuz için) normalde ev sahibinizin yapması lazım. Ancak biz çoğu ev sahibinin ödeme yapmama konusunda net olduğuna çok fazla denk geldik. Ev sahibi ile kiracı arasında hiçbir zaman ayrım yapmayan bir firma olarak bu konuda kendi görüşlerimizden ziyade yasalara göre bilgiler aktarabiliyoruz. Bu bilgiler de makalemizde yer almaktadır.

    İbrahim

    Merhabalar, Ben kirada oturuyordum sözleşmemin bitimine 10 gün kala evden çıktım ve ev sahibine anahtarı verip evi teslim ettim. Aradan 4-5 gün geçtikten sonra beni arayıp kombinin bir iki parçasını değiştirdiğini ve ödemesinin bana ait olduğunu söyledi. Bu durumda ödemesini benim yapmam mı lazım yoksa ev sahibinin mi?

      Merhaba İbrahim Bey… Siz cihazı çalışır durumda iken teslim ettiyseniz ödeme size ait değildir. Bir kanıtınız varsa cihazı çalışır şekilde teslim ettiğinize dair, bu kanıtı ev sahibinize sunabilirsiniz. Ayrıca kombinin hangi parçalarının değiştiğini ve parçaların neden arıza yaptığını öğrenebilirseniz, kullanım hatası olup olmadığı yani sizin bu soruna sebep olup olmadığınız da açığa çıkmış olur.

    Çağla öztürk

    Merhabalar sıfır dairede 1buçuk yıllık kiracıyım daire sıfır ama ev sahibimiz ucuz olsun diye eski kombi alıp taktırmış eve geçtiğim 7ay olmuştu ana kartı yandı servis kombi eski olduğu için elektrikler sık kesildiği için kaldırmıyor dedi ve apartmanda komşulara fatura 100grliyorsa bana 300 geliyor. Ve yine arıza ışığı yanıp sönüyor ev sahibimiz beni kombi için aramayın diyor ne yapmamız gerekir

      Merhaba Çağla Hanım… Bu konuda yasal olarak gerekeni makalemizde paylaşmış bulunmaktayız. Ev sahipleri de kendince haklı, kiracılar da… Ancak bu konuda kararı biz veremiyor veya yönlendirme yapamıyoruz maalesef. Ortak bir karara varmanız en sağlıklı yöntem olacaktır.

    Dunya Winter

    Iyi günler efendim!
    Bir soruma cevap verirseniz şimdiden teşekkür ederim.
    21 yıllık kiracım, kendinin 21 yıldır kullandığı kombi bozulunca yenisini almış ve karşılığını benden talep ediyor. Haklı mı isteğinde? Sonuçta ben ona yeni kombi teslim ettim, 21 yıl kullandı.

      Merhaba, kombilerin temel kullanım ömrü 15 yıldır. Kombi yine de fazla kullanılmış.Demirbaş genel olarak ev sahibine aittir. Kiracı kombi bakımlarını sürekli karşıladıysa, bu ödemede yine size aittir. Ama yine de net bir yasa olmadığı için biz de net bilgi aktaramıyoruz. Sonuç da kiracı bu yıl çıkarsa kombi ücretini ben karşıladım diye kombiyi söküp götürebilir. Yine de seçim sizin…

    Fatma Canbaz

    Merhaba,bi sorum olcaktı ev sahibiyim ben yeni daireme 6 yıllık kiracım var hersene kombiye bakım yaptırıyorum diyır , bu sene kombi arıza vermiş voltaj düşüklüğünden ara katman yanmış söylenmiş servisciden 2000 tl değiştirme masrafı istemişler , şimdi bu masrafı nasıl yapalım kiradan düşeyimmi diye soruyor kiracım ben napmalıyım bu masraf banamı ait elektrikler az geldiğnden bozulan kombinin masrafını kim ödemeli ,faturada verceklermiş , cevap verirseniz menmun kalırım tşk

      Merhaba Fatma Hanım… Makalemizi incelediyseniz eğer orada tüm detaylar aktarılmıştır. Voltaj yani bir dış etmen sebebiyle meydana gelen arızalar kullanıcı hatası değildir. Bölgenizin elektrik idaresi ile görüşmelisiniz. Bazı firmalar bu tür durumlarda ödemenin bir kısmını karşılayabilmektedir.

    Bilgin bilgin

    Ben 1yillik kiraciyim simsek cakmasi sonucu kombi bozuldu karti yanmis olabilir dediler.ucretini benimmi yoksa ev sahibinin mi odemesi gerekiyo

      Merhaba… Makalemizde voltaj sebebiyle meydana gelen arızaların kullanıcı hatası olmadığı aktarılmıştır. Yine de bu durumu bölgenizin elektrik idaresi ile görüşmelisiniz. Bazı firmalar ödemelerin bir kısmını karşılayabilmektedir. Karşılamıyorlar ise bu durum ev sahibi ile kiracı arasında ortak bir karar ile çözülebilir.

    Ayşegül Uğur

    Merhaba izninizle bende sorunumu paylaşmak istiyorum. 4 yıldır oturduğum evde kiminin bakımını yaptırıyorum geçen kış 4 KERE servis çağırdım bir kere ev sahibi başka birini getirdi sürekli basınç yükseliyor birden 3/ 3,5 oluyor hiç bir sorun çözülemedi. Kombi kaç yıllıktır bilmiyorum. Sizce değişmesi mı lazım yoksa 5 kere bakımla düzelmeyen sorun düzelebilir mi. Evdeki petekler eski döküm demir patenlerden sorun onlarda olabilirmi . Ev sahibini aramadan önce öğrenmek istedim yoksa bu kış çile çekeriz yada patlarmı korkuyorum

      Merhaba Ayşegül Hanım, kombide basınç yükselme durumu aslında basit (yani tespit ve müdahalesi kesin sonuç alınabilen) bir arızadır. Gelen servis ekipleri işinin ehli olmayabilir. Tabi yine de cihazı incelemeden yorum yapmak çok zor. Cihaz eski, tesisat eskiyse bazı sorunlar düzelmeyebiliyor. İncelemeyi yerinde yapmamız gerekir. Dilerseniz bize; 0552 884 86 24 whatsapp hattımızdan ulaşabilir bu konuda yardım alabilirsiniz.

    Arzu Tekin

    Merhabalar ben 1 ay oldu tasinani ev sahibim kombi ve petekleri sıfır yaptırdı fakat binanın voltajları düşüp çıkıyormuş bundan dolayı yeni kombinin fanı patlamış 1600 tl masrafı var dedi servis garanti kapsamına girmiyor dedi. Bunun üzerine ev sahibim kombiyi yaptırmadı benim ısrarın üzerine bu masraftan kurtulmak için kendince çözüm bulmuş olmalı evimde pirizleri kontrol etmeye gelmiş benim ılk günden beri mutfakta taktiğin 2 li kablo vardı onu çıkarttı kablo siyahlasmış priz yanmış neymiş suçlu sensin sen prize fiş taktın yanmış niye çekmedin. Sürekli takılı olan dışın yanmış olduğunu nasil bilecen sorun olmadı çünkü çalışıyordu kombiyi sen yaktın parayı sen vercem dedi 1 ay oldu daha taşınalı burada hatalı kim rica ediyorum bilgi verirmisiniz

      Makalemizde de belirtiğimiz gibi efendim elektrik ve voltaj hatalarında ücret ev sahibine aittir.

    Rojba Alp

    Merhaba ben 2021 de ev kiraladım ve kombinim arızalı çıktı yani ana kartı bozuk çıktı 800 tl ödedim ve dün kombini vanası kırık çıktı obada 705 tl ödedim ama ev sahibi kiramdan düşürmek istemiyor ayrıca en son 2015 de bakım yapıldı kombi ne ?? Ne yapmalıyım

      Merhaba… Konu detaylı olarak makalemizde açıklanmıştır. Ev sahibinin ödemesi gereken işlem bilgileri, kiracının ödemesi gereken işlem bilgileri de yazmaktadır. Ev sahibiniz kombiyi size bakımı yapılmış şekilde teslim ettiyse; dış etmenler sebebiyle meydana gelen arızaları ve kullanıcı hatası olmayan arızaları ev sahibi karşılamalıdır. Harici olarak bizim buradan sizi yönlendirme gibi bir durumumuz maalesef ki yoktur. Ev sahibiniz ile yeniden görüşmeli veya işlemi yaptırdığınız firma ekibi ile ev sahibinizi görüştürerek ortak bir karar almalısınız.

    Barış

    Merhaba,
    3 yıldır oturduğum dairede kullandığım kombi sürekli su eksiltiyordu. Servis ile görüştüm eşanjör arızalı dedi. Takriben 1000-2000 TL arası bir masraf çıkar dedi. Ev sahibimi aradım ben yaptırmam, sen kullanıyorken arıza yapmış dedi. Bende yaptıramayacağımı söyledim ve o zaman kiraya %100’den fazla zam yapacağını söyledi. Sözleşmem olmadığı için birşey diyemedim. Ne yapmam gerekir yönlendirme yaparmısınız.

      Merhaba Barış Bey… Eşanjör arızalarının genel ve temel sebebi dış etmenlerdir. Yani şebeke suyunun tazyikli veya kireçli gelmesi gibi… Cihazı açıp kendiniz müdahale etmeye çalışmadıysanız, hatalı kullanım gerçekleştirmediyseniz çıkan masrafı her şekilde ev sahibinizin karşılaması gerekir. Kiraya %100 zam yapma gibi bir durum yeni çıkan yasaya aykırıdır. Yeni çıkan yasa gereği zam yapmada üst sınır %25 oranındadır. Biz burada sadece Kombi Servisi hizmeti sunuyoruz ve bu hizmeti sunarken de kiracı-ev sahibi gibi bir ayırdım yapmıyoruz. Yasa gereği tüm bilgileri paylaştık. Bu sebeple de sizi bu konuda yönlendiremiyoruz maalesef. Yasal haklarınız var ise araştırıp faydalanabilirsiniz.

    süleyman uz

    bugün kracım aradı kombinin ana kartının değişmesi gerektiğini söyledi.usta getirtmiş bir yıl garantili 1100tl demiş.kombi eski yani ben evi 2016da aldığımda takılıydı.kontratta çalışır vaziyette teslim edildi notu var.bu durumda kiracı üçretin benim tarafımdan ödenmesi gerektiğini söylüyor.ana kart değişimi banamı ait yoksa kiracıyamı bilgi verirseniz memnun olurum.selamlar.

      Merhabalar, kart arızası voltaj sebebi ile ise yani kullanıcı hatası değilse masrafı ev sahibi karşılamalıdır.

    Samet kavalcı

    Merhaba kolay gelsin 7 aydir oturdugum evin daha 2 gun once betekleri yaktim ve basincin yukseldigini gordum buderus marka kombi oldugu icin onun servisini cagirdim ve komibin icindeki basinc tanki varmis galiba onun delik oldugunu soyledi ve 6bin tl hesap cikardi size bunu benimi yoksa ev sahibi odemesi gerekiyor ben daha betekleri hic kullanamadim bile bide benden once 14 ay ev bos kalmis servisteki arkadaslar 2 yildir bakim yapilmamis diyiyor yardimlariniz icin simdiden teşekkür ederim

      Merhaba 7 aylık kiracısınız. Cihazınızda tank arızası varsa muhtemelen bu bakımsızlığa bağlıdır. Bu sebeple çıkan masrafı ev sahibiniz karşılamalıdır.

    Selçuk FİDAN

    ECA comfeo plus kombinin 3 yollu vana arızası var masrafları ev sahibi mi yoksa kiracımı öder

      Merhaba Selçuk Bey. Bu durum parçanın neden arıza yaptığına bağlı değişir. Ancak genel olarak üç yollu vana arızası ev sahibine aittir.

    Canan YILMAZCAN

    Merhabalar, 11 yıldır oturduğumuz evin kombisi petekleri açtığımız kombi üzerinde kırmızı ışık yanıyor ve hem suyu hemde peteklere sıcak akışını engelliyor. Burada sorun kiracı kaynaklı mıdır?

      Merhaba Canan Hanım… Arızanın neyden kaynaklı olduğunu görüp, tespit yapmadan uzaktan net bilgi aktarmamız çok zor. Hangi parçada hangi sebeple sorun oluşmuş bunun incelenmesi lazım.

    Lina

    Merhaba
    Geçen yazın başında taşındım bu daireye. 8 aylık kiracıyım. Geçen yıl petekleri kullanmadım.
    Bu gün ilk defa petek ayarını açtım, 1 dakika sonra kombi alt kısımdan patlama oldu. Etrafa balçık saçılmıştı. Benim tahminim, eski kiracı 2 3 yıl boyunca hiç bakım yaptırmamış.
    Şimdi bu masrafı ev sahibi mi? Kiracı mı karşılayacak

      Merhaba Lina Hanım, kombiyi bakımı yapılmış bir şekilde teslim aldıysanız ve tespit edildiğinde kullanıcı hatası olabilecek bir arıza çıkmaz ise masrafları ev sahibi karşılamalıdır. Yine de arızayı net tespit etmeden, uzaktan net bilgi aktarmak çok zor.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?