Bikombici

Baymak E25/E26 Hatası

Makale İçeriği

Baymak E25/E26 Hatası başlığı altında bu arızaların sebepleri, muhtemel parçaların bilgisi ve servis öncesi yapılacak işlemler bilgisi yazmaktadır. Sizler de bu sorunu yaşıyorsanız makalemizi inceleyebilirsiniz.

Baymak E25/E26 Hatası Nedir?

Aşırı ısınma/muhtemel pompa blokaj arızası.

Baymak E25/E26 Hatası

Servis Öncesi Ne Yapılabilir?

  1. Petek vanaları kontrolü.

Kombinin böyle bir arıza vermemesi petek vanalarının kapalı olmasına, az petek kullanımına bağlı olabilir. Daire içinde en az 3 petek kullanma konusunda her daim kullanıcıları uyarmaktayız. 1 veya 2 petek kullanmak tasarrufa neden olsa da kombide bu gibi büyük sorunların yaşanmasına neden olur. Hermetik ve bacalı kombilerde en az 3 petek kullanılmalı, yoğuşmalı kombilerde tüm petekleri kullanmalısınız. Bu sorunda da petek vanaları kontrol etmeli, kapalı ise vanaları açık konuma çevirmelisiniz.

ÖNEMLİ! Petek vanaları genellikle sola çevrilerek açılmakta, sağa çevrilerek kapanmaktadır.

  1. Tesisat vanaları kontrolü.

Kombi alt kısmına bakarsanız genellikle 4 adet boru bulunur. Bu borulardan sadece ikisinde vana bulunur. Bu vanaların biri kullanım suyu diğeri kalorifer sistemi içindir. Bu vanaların kombi hangi konumda olursa olsun (yaz konumu veya kış konumu) mutlaka açık olması gerekmektedir. Vanalar kapatılırsa kombide bu sorun ve harici sorunlar yaşanabilmektedir.

ÖNEMLİ! Tesisat vanaları boru ile aynı hizada (dik hizada) olursa açık, yana doğru dönük ise (T şeklinde) kapalı demektir.

  1. Kombi tesisat basıncı kontrolü.

Kombi tesisat basıncı düşük yani 1 bardan daha az olduğunda kombi böyle bir uyarı verebilir. Çünkü kombiler düşük basınç halinde devir daim yapamaz. Bu sebeple arızaya geçebilir. Bu arıza durumunda kombi tesisat basıncına bakmalı ve basınç değeri 1 barın altında ise kombiye su basma işlemi uygulamalısınız. Su basma işlemi sonrası sorunun düzelme olasılığı vardır.

ÖNEMLİ! Baymak kombiye su basma işlemi model ve çeşide bağlı olarak değişir. Genellikle işlem kombi altında monteli olan mavi, siyah veya nadiren de olsa kırmızı renkteki doldurma musluğu ile yapılmaktadır.

  1. Kombiyi resetleme.

Kombi bu ve benzeri arızalara geçtiğinde reset işlemi uygulanmalıdır. Reset işlemi cihazı o sorundan kurtarmak amacı ile yapılmaktadır. Basit ve servis öncesi mutlaka uygulanması gereken işlemdir. Kombi tek bir reset ile düzelmiyorsa işlem birkaç kez daha peş peşe uygulanabilir. Ancak 3 resete rağmen düzelme olmazsa işlemi sonlandırmak gerekir. Aksi halde cihazda reset kilitlenmesine bağlı F13 hatası yaşanabilmektedir.

ÖNEMLİ! Baymak kombilerde reset basit bir uygulamadır. Panelde “R” veya “reset” yazan tuş, “OK” yazan tuş varsa bu tuşa birkaç saniye basılı tutmak cihazı resetlemek demektir. Bazı modellerinde de “R” konumu vardır. Çevrilebilir düğme “R” konumuna getirilerek cihaz resetlenebilir.

Yapılan bu işlem ve kontrollere rağmen yine de Baymak E25/E26 Hatası ekrandan silinmiyor ve Baymak E25/E26 Hatası devam ediyorsa servis çağrılmalıdır.

Bunları Biliyor muydunuz?

Baymak kombiniz uzun süre kapalı kaldıysa, 1-2 petek kullanıyorsanız pompa sıkışmasına bağlı bu sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Baymak E25/E26 Hatası’nın Sebepleri Nelerdir?

Kombi tesisatında devir daim-sirkülasyon yapan parçadır. Kullanıma bağlı veya mekanik olarak arızalanabilmektedir. Baymak E25/E26 Hatası durumunda karşımıza en sık çıkan arızalı parçadır. Bu gibi durumlarda revize değişim, sıfır değişim gibi işlemler uygulanarak sorun çözümlenmektedir.

Bu gibi durumlarda genelde karşımıza plaka değil ana eşanjör çıkar. Ana eşanjör; brülörden aldığı su ile içinden geçen suyu ısıtma görevinde olan bir parçadır. Kombide en pahalı parça denilebilir. Genellikle şebeke suyunun kireçlenmesi veya tazyikli gelmesi sebebiyle arızalanır. Delinebilir veya kireçlenebilir. Bu aşamada Baymak E25/E26 Hatası ile karşılaşılabilir. Sorun doğrudan parça değişimi işe çözümlenmektedir.

Kombide yaz ve kış (sıcak su ve kalorifer) konumunu birbirinden ayırır. Yalnızca çift eşanjörlü kombilerde bulunan parçalardır. Motor, gövde ve tamir takımı bulunur. Bu akşamlarda sorun varsa eğer Baymak E25/E26 Hatası yaşanabilir. Hangi aksamda sorun varsa o aksamın tamiri veya değişimi ile sorun çözümlenebilir.

Kombinin elektronik sisteminde, panelin arka kısmında yer alan, kombinin beyni dediğimiz en önemli parçasıdır. Arızalanması halinde bu ve benzeri birçok sorun görülebilir. Baymak E25/E26 Hatası durumunda da yine karşımıza bir kart sorunu çıkabilir. Arıza halinde parçanın tamiri veya değişimi yapılabilmektedir.

  • FİLTRE TIKANIKLIĞI

Kombi alt kısmında bulunan kalorifer dönüş borusu içerisinde filtre bulunmaktadır. Bu filtre zamanla bakımsızlıktan tıkanmakta veya uzun süre kullanıma bağlı özelliğini yitirmektedir. Filtre her yıl düzenli yapılması gereken bakım işleminde temizlenmektedir. Ancak uzun süre bakımsız kalması halinde meydana gelen tıkanmalar bu gibi sorunları meydana getirebilir. Parça kir, pislik, çamur ile tıkanmış ise temizlenerek sorun çözümlenebilir. Filtre temizleme işlemi için linki tıklayabilirsiniz.

  • TESİSAT TIKANIKLIĞI

Sürekli ısınıp soğuyan su sebebiyle tesisatta çamurlaşma olur. Bu çamurlaşma zamanla temizlenerek giderilmelidir. Uzun süre bakımsız kalan tesisatta mevcut olan çamurlar kirece veya katmanlara dönüşebilmekte, hatta çoğu tesisat doğrudan tıkanabilmektedir. Baymak E25/E26 Hatası’nın yaşanmaması adına tesisatın düzenli şekilde (3 yılda bir kez) temizlenmesi gerekir. Tıkalı tesisat temizleme işlemi ile açılmıyorsa uzman bir tesisatçıdan yardım alınarak çözüm sağlanabilir.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?