Bikombici

Yoğuşmalı Kombi Nedir?

Makale İçeriği

Yoğuşmalı Kombi Nedir? başlığı altında bu cihazlar hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Yoğuşmalı kombi nasıl çalışır? Neden daha az yakar? Kullanım ömrü kaç yıldır? Yoğuşmalı kombi alırken-seçim yaparken nelere dikkat edilmelidir? Gibi birçok sorunuzun yanıtını Yoğuşmalı Kombi Nedir? başlığı altında bulabilirsiniz.

Yoğuşmalı Kombi Nedir?

Yoğuşmalı Kombi Nedir?

Gaz halinde olan bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale gelmesi haline “yoğuşma” adı verilmektedir.

Yoğuşmalı Kombi Nasıl Çalışır?

Yoğuşmalı kombilerde turbo eşanjör sistemi bulunur. Bu sayede yanma sonucunda ortaya çıkan bu buharını sisteme yeniden kazandırmaktadır. Yoğuşmalı kombiler bu olayı atık gaz sıcaklığını düşürerek gerçekleştirmektedir.

Yoğuşmalı kombiler bu özellikleri sebebiyle daha verimlidir.

Yoğuşmalı kombiler düşük baca gazı sıcaklığına sahiptir. Alev boyunu talebe göre ayalar. Bu sayede dur/kalk yapmadan modülasyonlu olarak çalışmaktadır. Daha düşük emisyon oranına sahip oldukları için çevrecidir. Ayrıca hermetik kombilere nazaran daha sessiz bir çalışma sistemi bulunmaktadır. Yoğuşmalı Kombi Nedir? sorusunun yanıtı cihazın çalışma sistemi ile de verilmektedir.

Yoğuşmalı Kombi ile Hermetik Kombi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yoğuşmalı Kombi Nedir? yukarıdaki yazımızda açıklamıştır. Aşağıdaki bilgiler yoğuşmalı/hermetik kombi farkı hakkındadır.

  1. Hermetik kombilerde baca gazı çıkış sıcaklığı 250°C civarındayken yoğuşmalı kombilerde 50°C civarı olmaktadır. Çünkü yoğuşmalı kombiler baca gazı içinde bulunan su buharını ortalama 55°C de yoğuşmaya başlamaktadır. Baca gazı çıkış sıcaklığı 55°C nin altına düşene dek bulundurduğu ısı enerjisi sistemin içinde kullanılmaya devam etmektedir.
  2. Yoğuşmalı kombiler birçok konutta daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlar. Hermetik kombiye nazaran %20 oranında daha yüksek verim ve düşük enerji tüketimi ile çalışmaktadır.
  3. Hermetik kombilerde çalışma verimi ortalama %80-92 oranında değişmektedir. Yoğuşmalı kombilerde bu oran %105-109 arasıdır.
  4. Yoğuşmalı kombiler hermetik kombilere nazaran daha düşük oranda gaz tüketimi yapar. Bu sayede doğalgaz faturaları daha düşük gelir ve kullanıcı kâra geçmiş olur.
  5. Yoğuşmalı kombiler hermetik kombilere nazaran enerji tüketimini de daha az yapar.
  6. Yoğuşmalı kombiler hermetik kombilere nazaran daha yüksek maliyettedir. Fakat tüketim azalacağı için ilk yatırım maliyeti; kullanılan binaya, petek adedi-boyutuna, kullanılan ilin mevsimsel özelliklerine ve benzeri durumlara bağlı değişerek ortalama 1-3 yıl içerisinde kendini amorti etmektedir.

Tam Yoğuşmalı Kombiler Daha mı İyi? Neden?

Evet. Çünkü tam yoğuşmalı kombiler daha az doğalgaz harcamaktadır. Ayrıca çok daha iyi ısınma sunmaktadır.

Örnek vermek gerekirse;

Hermetik kombiler, yanan doğalgazdan elde edilen ısının neredeyse tamamı baca (dışarıya uzanan hava akım borusu) ile dışarıya atılır. Yoğuşmalı kombilerde kullanılan yeni teknoloji ile bu kayıp ortadan tamamen kaldırılmış olur. Bu sayede mekan içindeki doğalgaz tüketimi azalırken ısınma talebi de tam anlamıyla yanıt bulmuş olur.

Özellikle de iyi-kaliteli bir ısı yalıtımı yapılmış, konut içinde yeterli panel radyatör bulunan, doğru şekilde projelendirilmiş bir tesisatta tüketim %25-35 civarında düşmektedir.

Tam yoğuşmalı kombilerde alev boyu talebe göre, gereksinime göre ayarlanabilmektedir. Bu sayede cihaz modülasyonlu çalışmaktadır. Bu tür cihazlarda devirli fan bulunur. Fan modülasyonu sayesinde de tüketilen gaz miktarına göre yüksek yanma geliri sağlanır. Ayrıca standart kombilere (hermetik ve bacalı) göre çalışması daha sessizdir. Daha düşük emisyon değerleri ile çevresidir. Çevreyi hermetik ve bacalı kombilere nazaran daha az kirletir. Bu özelliği sebebiyle de tercih edilebilmektedir.

Yoğuşmalı Kombi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yoğuşmalı kombinin monte edileceği alanın metrekaresinin bilinmesi gerekir. Doğru kapasite tercihi yapmak için alan metrekaresi önemlidir. Aksi halde cihaz konutu ısıtmada yeterli olmayabilir.
  • Seçim yapılacak cihazdan beklenen randımanın alınması adına planlanmış olan tesisat ve petek miktarını bilmeli ona göre bir tercihte bulunmalısınız. Konut içerisinde yer alan petek sayısı ve uzunluğuna göre seçim yapmak doğru tercih olacak ve ileride ısınamama, uzakta kalan peteğin ısınmaması veya az ısınması gibi sorunlarla karşılaşmamış olursunuz. Tesisat seçimi de önemlidir. Konutta petek yok, ısıtma sistemi yerden ısıtma ise, bu sisteme uyum sağlayabilecek özellikte yoğuşmalı kombi seçimi yapılmalıdır.
  • Güvenilir markalar tercih etmelisiniz. Bilinmedik markalar veya az duyulmuş markalar tercih ederseniz, piyasada bu markanın parçalarına ulaşamayabilirsiniz. Cihazınız arızalandığında parça tedarik edilemediği için sorun yaşayabilir veya arıza durumunda karşınızda ilgili kişi bulamayabilirsiniz.
  • Servis ağı geniş markalar tercih etmelisiniz. Bu sayede yaz-kış ne zaman sorun yaşarsanız yaşayın, size kısa sürede yardımcı olabilecek birilerini bulabilirsiniz. Günlerce hatta haftalarca servis beklemek zorunda kalmamış olursunuz.

Yoğuşmalı Kombi Kullanırken Ne Zaman Kâra Geçebilirim?

Bilindiği üzere yoğuşmalı kombilerin ilk yatırım maliyeti hermetik kombilere nazaran biraz yüksektir. Bu kullanıcılar için yüksek olabilmektedir. Ancak yoğuşmalı kombiler standart kombilere göre her zaman için daha az doğalgaz ve enerji tüketimi yapmaktadır. Yoğuşmalı kombilerin kullanılmakta olduğu ortamlara, binanın şartlarına (ısı yalıtımı ve kalitesi gibi), mevcut bölgenin iklimi gibi durumlara bağlı olarak birkaç yıl içerisinde kendini amorti edebilmektedir.

Örneğin;

İstanbul ilinde bulunan bir hane içinde yaklaşık 3 yılda amorti edebilme durumu oluyorken Doğu illerde bu süreç 2 yıl olmaktadır.

Aradan 2-3 yıl geçtikten sonra uzun ömürlü ve yüksek verimli yoğuşmalı kombiniz ile çok daha düşük faturalar ödeyerek, beklendiğiniz randımanı da her zaman elde etmiş olursunuz.

Yoğuşmalı Kombi Nedir? sorusu kombiler arasında bu özelliği sebebiyle en iyi, en verimli, en tasarruflu kombi olabilmektedir.

Yerden Isıtma Sisteminde Yoğuşmalı Kombi Kullanılabilir mi?

Yoğuşmalı kombileri yerden ısıtma sisteminde de radyatörlü sistemlerde de kullanabilirsiniz. Yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması açısından çok yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması gerekir. Mesela 50-55°C üzerinde kullanmamak gerekir.

Yerden ısıtma sistemlerinde de en yüksek ısıtma sistemi sıcaklığı 50-55°C olmalıdır. Bu sebeple diyebiliriz ki yerden ısıtma sistemlerinde yoğuşmalı kombi seçimi çok daha uygun ve tasarrufludur.

Yoğuşmalı Kombi ile Ne Kadar Alan Isıtılabilir?

Ülkemiz şartlarını baz alırsak eğer; çok iyi ısı yalıtımı olan normal daireler için hesaplama şu şekildedir:

  • 140 m² lik bir alana kadar 20.000 kcal/h kombi,
  • 140-200 m² lik bir alana kadar 26.000 kcal/h kombi,
  • 200-400 m² lik bir alana kadar 35.000 kcal/h kombi tercih edilebilmektedir.

Tabi kapasite ve alan büyüklüğü kadar konut içerisinde yer alan petek sayısı ve boyutu da değişmektedir. Daha fazla veya daha uzun petek, daha yüksek kapasite demektir.

Yoğuşmalı Kombilerin Kullanım Ömrü Kaç Yıldır?

Kamu Kurumları tarafından belirlenmiş olan yoğuşmalı kombi kullanım ömrü yaklaşık 15 yıl kadardır. Ancak düzenli bakımları yapılmış, en ufak arızası önemsenmiş, her bir sorunda uzman müdahalesi görmüş bir kombi 20 yıl ve üzeri de kullanılabilmektedir. Tabi bu durum tam tersi olduğunda 15 yıldan daha aza da düşebilmektedir.

Kısacası yoğuşmalı kombi kullanım ömrü, kombi kullanıcısının kombiye olan ilgi ve alakasına bağlı olarak değişebilmektedir.

Yoğuşmalı Kombi Hangi Derecede Kullanılmalı?

Uzmanlar tarafından tespit edilmiş olan ortam sıcaklığı 22°C civarıdır. Koridor, antre gibi yerlerde sıcaklık 18°C ye kadar düşmektedir. Yoğuşmalı bir kombinin ortam ısısını bu sıcaklığa ulaştırması için 50°C civarında kullanılması gerekir.

Daha yüksek sıcaklıklarda cihazın yoğuşma oranı düşer, haliyle tasarruf oranı da düşmüş olur.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?