Bikombici

Kombi Basıncı Yükseliyor

Makale İçeriği

Kombi Basıncı Yükseliyor sorununun detaylarını aşağıda yazdık. Basıncı dediğimiz durum; tesisattada dolaşan suyun basıncıdır. Nasıl ki kombi tesisatındaki suyun basıncı yetersiz olduğunda kombi arızaya geçip çalışmazsa, kombi tesisatındaki suyun basıncı fazla olduğunda da sorunlar yaşanır.

Kombi Basıncı Yükseliyor

Aşağıda bu sorunu yaşamakta olan kullanıcılarımızdan gelen sorular ve bu soruların net yanıtları yer almaktadır.

Sizden Gelen Sorular

  1. Kombide en yüksek basınç kaçtır?

Kombilerde en yüksek tesisat suyu basıncı 3 bardır.

  1. Kombide basınç 2 olursa ne olur?

2 bar çok yüksek bir basınç değeri değildir. Normal basınç değeri kombi tesisatında 1 ile 2 bar arasıdır. Kombide basınç değeri 2.5 bar üzerine veya 3 bar üzerine çıkılmadığı sürece sorun olmaz diyebiliriz.

  1. Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur?

Bu durumda kombi yüksek basınç sebebiyle su akıtmaya başlar. Kombide 3 bar emniyet ventili devreye girerek yüksek basıncı düşürür yani fazla suyu dışarıya tahliye eder. Bu durum tehlikeli değildir.

  1. Kombi Basıncı Yükseliyor Neden?

Kombi Basıncı Yükseliyor ise genel olarak 3 sebep vardır:

*Genleşme tankının havasının bitmesi-azalması veya patlak-delik olması,

*Plaka eşanjör veya ana eşanjör arızası,

*Doldurma musluğu arızası şeklinde özetlenebilir.

  1. Kombi çalışırken bar yükselmesi normal mi?

Bu aşamada basıncın ne kadar yükseldiği önemlidir. Mesela kombi çalışmadan önce basınç değerinin 1.5 bar olduğunu var sayalım. Kombi çalıştığında bu değer 1.9’a kadar çıktığı da görülebilmektedir. Bu normal bir durumdur. Çünkü kombide ısınan su genleşir yani çoğalır. Bir demlik içinde kaynamakta olan suyun yukarıya doğru basınç yapması-çoğalması gibi… Ancak kombide basınç değeri 2.5 veya 3 bar üzerine çıkıyorsa bu durumda bir sorun var demektir.

  1. Kombi çalışırken basınç yükseliyor, çalışmadığında basınç düşüyor bunun sebebi nedir?

Kombi herhangi bir talebi karşıladığında (örneğin; petekler ısındığında veya sıcak su kullanımında) basıncı yükseltiyor, bir talebi karşılamadığında basınç sabit kalıyor veya düşüyorsa bu durum genleşme tankına bağlıdır. Bize bu sorun genel olarak Vaillant kombi çalışırken basınç yükseliyor şeklinde geliyor. Ancak tüm markalarda bu sorun aynı şekilde yaşanabilmektedir. Bu durumda; genleşme tankının havası bitmiş-azalmış veya patlak-delik olabilmektedir.

  1. Kombi Basıncı Yükseliyor ise ne gibi zararı olur?

Kombide basınç kendi kendine yükselir 2.5 veya 3 barı geçerse; emniyet ventili devreye girerek kombideki fazla suyu tahliye etmeye başlar. Yani kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar. Kısa sürede soruna müdahale edilmezse yüksek basınç kombide ekstra problemlere ve masraflara yol açabilmektedir.

  1. Kombide basınç yükselmesi tehlikeli midir?

Kombi Basıncı Yükseliyor ise bu durum tehlikeli değildir. Zaten kombiler yüksek basınç halinde tesisattaki fazla suyu 3 bar emniyet ventilleri ile tahliye etmektedir. Kombiye fazla su basıldığında veya basınç yükselme sorunu olduğunda kombi mutlaka alt kısımda monteli olan 3 bar emniyet ventili ile suyu dışarıya tahliye etmektedir. Parçanın ismi bu sebeple 3 bar emniyet ventilidir.

  1. Kombi su boşaltma vanası nerede?

Kombilerin hepsinde 3 bar emniyet ventili mutlaka bulunmaktadır. Bu parça kombideki fazla suyu tahliye etme işi üstlenmektedir. Yani kombi basıncı yükseldiğinde basındı düşürmek için uğraşmanıza gerek kalmaz. Ancak yine de boşaltma vanasını kullanmak isterseniz ıslak zeminde olmaktadır. Mesela; mutfakta veya balkonda… Banyoda havlupan altında bulunabilmektedir. Genellikle oval sağa sola çevrilebilir musluk şeklinde olmaktadır.

  1. Kombideki yüksek basınç nasıl düşürülür?

Kombi basıncı 2.5 veya 3 bar üzerine çıktığında yüksek basıncı düşürmek için kombiye en yakın petekten su alabilirsiniz. Peteğin üst yan kısmında müşür göreceksiniz. Düz tornavida ile açarak su boşaltabilir, bu şekilde kombideki yüksek basıncı düşürebilirsiniz.

  1. Kombi genleşme tankının patlak olduğunu nasıl anlarım?

Kombi Basıncı Yükseliyor durumunda öncelikle genleşme tankının mevcut havası ölçülür. Havası eksik görülürse hava basma işlemi yapılmaktadır. Cihaz denemeye alınır. Arıza tekrarı olursa yani tanka hava basıldığı halde yine aynı sorun yaşanırsa bu aşamada tankın gövdesinde veya membranında sorun var diyebiliriz. Bu durumda tankın tamiri olmaz, doğrudan parçanın değişimi gerekir.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?