Bikombici

Kombi Neden Arızalanır?

Kombi Neden Arızalanır? Kombiler birçok sebeple arızalanır. Bu sebepler aşağıda sıralanmıştır.

Kombi Neden Arızalanır?

Kombi Neden Arızalanır?

  1. Yanlış kurulum ve montaj

Kombinin doğru yere monte edilmemesi, plastik boruların doğru şekilde kaynak edilmemesi, boru çaplarının dar olması, kaliteli petek seçiminin yapılmamış olması gibi birçok durum ileride kombi sorunu yaşanmasına sebep olabilir. Bu sebeple en baştan kombi ve tesisat kurulumu konusunda uzman yardımı almak gerekir.

  1. Tesisat kaçakları

Kombi yeni döşendiğinde tesisata su ilk verildiğinde sistemde kalan hava, devir daim sırasında kombi üzerinden atılır. Bu yüzden özellikle de ilk haftalarda kombi basıncında düşme durumları olabilir. Yani sıfır kombide birkaç kez su basma işlemi kısa sürede uygulanabilir. Bu durum çok sık yapılırsa, tesisat kaçağı durumları söz konusu olabilir. Kombide en sık karşılaşılan sorunlardan biri de tesisata bağlı kaçaklardır.

  1. Kullanıcı kaynaklı hatalar

Özellikle de kombilerin bozulmasında, arızalanmasında kullanıcının rolü büyüktür. Ufak bir resetleme ile düzelebilecek bir arızada kullanıcı kombiyi söküp parçaları kendi çabaları ile değiştirmeye kalkarsa hem çıkacak maliyet ücreti yükselir hem de can ve mal güvenliği açısından tehlikeler arz eder.

Mesela kullanıcılar çoğu zaman gaz vanasını kapatıp unutabilir ve gaz vanası açıkmış gibi kombiyi kullanmaya çalışabilir. Bu durum cihazı gazsız çalışmaya zorlar ve masraf oluşturur. Çünkü parçalar bu sebeple bozulabilir.

Harici olarak günümüzde sırf tasarruf amaçlı tek petek kullanan kullanıcılar vardır. Tek petek kullanımı basınçlı su dönüşü sebebiyle kombiye zarar verir. Bu durumda kombi pompası tek petek üzerinden devir daim yaptığı için de bozulabilir.

Doğalgaz vanası veya petek vanaları kısıldığı zaman ve buna benzer hatalı kullanımlar sebebiyle de kombi bozulabilir, arızalanabilir, masraf çıkarabilir.

  1. Çevresel etmenler

Kombi Neden Arızalanır? sorusunun en önemli yanıtlarından biridir çevresel etmenler… Mesela bir voltaj dalgalanması sebebiyle kombide çok sık elektronik kart arızaları görülebilir. Şebeke voltajı hiçbir zaman sabit kalmaz. Ancak bölgede özellikle de çok sık elektrik kesintisi oluyorsa, yüksek-düşük gelen voltaj özellikle de kartı yakabilir, kartın arızalanmasına sebep olabilir. Kombide kart masrafları da yüksektir. Bu gibi durumlara karşı mutlaka kombi regülatörü cihazı kullanmak gerekir.

  1. Donma durumu

Kombi açık balkona monte edilir ve uygun dolap içine alınmazsa, havaların soğuk veya eksiye düştüğü durumlarda donabilir, bozulabilir. Bir kombi donarsa o kombinin geri dönüşü maalesef ki olmaz. Çünkü hemen her önemli parçasında sorun oluşur, maliyet yükselir, tabir-i caizse kombi çöp olabilir. Bu sebeple kombi yer sıkıntısı sebebiyle veya uygun görüldüğü için balkona monte edilecekse mutlaka donma durumuna karşı uygun dolap içine alınmalı, alt kısımda kalan tesisat boruları da açıkta bırakılmayacak yine uygun dolap ile kapatılmalıdır.

  1. Yoğuşma giderinin uygun olmaması

Yoğuşmalı kombilerde yoğuşma hortumunun bir gidere bağlanması gerekir. Kombinin montajı gereği uygun bir gider bulunamazsa hortum ağzı açık şekilde bırakılabilmektedir. Ağzı açık olan yer açık balkonda ise hortum donabilme kombi bu sebeple de arızalanabilmektedir. Yoğuşmalı kombilerde özellikle de bu duruma dikkat edilmesi gerekir.

  1. Kombi bacasının uzun olması

Daire veya iş yeri içinde yapılan tadilatlar sebebiyle kombi yeri değiştirilebilir. Çoğu zaman bu masrafa girmemek için kullanıcılar kombi bacasını uzatmayı uygun görebilmektedir. Kombilerin marka model ve çeşitlerine göre uygun baca çapları vardır. Bir kombi kendine uygun olmayan uzunlukta bir baca ile kullanılırsa cihaz yeterli hava akışı sağlayamadığı için arızaya geçer. Bu durum cihazın hiçbir konumda çalışmamasına neden olur. Ayrıca kombi orijinal olmayan bacayla da çalıştırılmamalıdır.

  1. Şebeke suyunun kireçli olması

Kombi çalışması için gerekli olan suyu şebekeden alır. Şebeke suyu kireçliyse kombi bu durumdan etkilenerek arızalanabilir. Özellikle de bu durum kombide eşanjör kireçlenmesine neden olmaktadır. Eşanjör kireçlenmesi kombiden alınan randımanı düşürür. Müdahale gecikirse hiç randıman alınmayabilir, masraf da olması gerekenden daha çok artabilir. Bu durum sebebiyle de kombide sorunlar yaşanabilmektedir.

  1. Kombinin bakımsız kalması

Kombiler yaz kış kullanılan cihazlardır. Özellikle de kış dönemlerinde kombiyle daha çok bağlantılı oluruz. Isınmaya geçmeden çok daha iyi randıman almak için kombiye düzenli olarak bakım yaptırmak gerekir. Bakım işlemi yılda bir kez işin uzmanına yaptırılırsa o kış boyunca rahat edilir, sorun-sıkıntılar ile hiç karşılaşılmaz veya çok nadir karşılaşılır. Bakım kombiler için en önemli uygulamadır ve ihmal edilmemelidir. Özellikle de filtrenin kirlenmesi veya tıkanması durumu peteklerden alacağınız randımanı düşürür. Bu durum cihaz parçalarına da zarar verip masraflara neden olabilir.

  1. Tesisatın bakımsız kalması

Kış dönemlerinde ısınmak için herkes ayrı bir çaba sarf eder. Özellikle de tasarruf etmek, iyi sonuç elde etmek herkesin amacıdır. Ancak bunun için çaba sarf eden kullanıcı sayısı yok denilecek kadar azdır. Tesisat 3 yılda bir kez temizlenirse ve bu işlem de detaylı olarak yapılırsa kış dönemleri hem sorunsuz geçer hem de kullanıcı beklentisine yanıt almış olur. İşlem için mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

Kombi Neden Arızalanır? sorusunun yanıtını bu örnekler ile açıklayabiliriz ancak kullanıcı olarak Kombi Neden Arızalanır? konusunda sorularınız var ise bizi arayabilirsiniz.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?