Bikombici

Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Makale İçeriği

Peteklerin Havası Nasıl Alınır? Kaloriferlerinizde değişik ısınmama sorunları ile karşılaştıysanız dikkat! Tüm ısıtmama durumları peteklerde hava olduğu anlamına gelmez. Bazen peteklerin hiçbiri ısınmıyor diye peteklerdeki mevcut sular boşaltılabiliyor. Bu durum asla sonuç vermez. Aksine peteklerde hava oluşmasına bile neden olmaktadır. Peki kaloriferler neden hava yapar? Kalorifer havası nasıl alınır? Kalorifer havası alırken kombi açık mı yoksa kapalı mı kalmalıdır? Sorularınızı hemen yanıtlayalım…

Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Kaloriferler Neden Hava Yapar?

  1. Daire veya işyerine yeni tesisat döşendiği zaman,
  2. Tesisat suyu tamamen boşaltıldığı zaman hava oluşmaktadır.

Bunları Biliyor muydunuz? Kombiyi kış konumuna almadan önce; daha iyi ısınmak ve tasarruf etmek için kaloriferlerin suyunu boşaltmak, sisteme yeniden su basmak gereksiz bir işlem olup işlemin bu aşamada ısınmaya veya tasarrufa bir etkisi bulunmamaktadır.

Peteklerin Havası Nasıl Alınır? başlığı altında sunacağımız bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Kaloriferin Hava Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Hava yapan kaloriferin genel olarak üst kısımlarında veya sol kısmında ısı durumu olmaz. Çünkü sıcaklık girişi her zaman için sol veya üst kısımdan olmaktadır. Peteklerin üstü sıcak altı soğuk veya altı ılık ise bu hava olduğu anlamına gelmez. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bilgi ve müdahale için linki tıklayabilirsiniz.

Petek Havası Alınırken Kombi Açık mı Olmalı Kapalı mı?

İşlem her iki konumda da yapılmaktadır. Ancak petekten hava alırken kombi tesisatındaki basınç da düşmüş olur. Bu aşamada kombi düşük basınç arızasına geçer. Kombi marka modeline göre çeşitli uyarılar verir. Düşük basınç halinde kombiye su basma işlemi uygulanmalıdır. İşlem uygulaması gecikir veya unutulursa cihaz kuru yanma (susuz çalışma) sebebiyle harici sorunların oluşmasına, masrafın artmasına neden olmaktadır. İşlem sırasında biri sürekli kombinin başında durmalıdır ki su boşaltıldıkça tesisat sistemine su basılsın.

Bu gibi durumlarla hiç uğraşmamak için kombi kapatılarak petek havası alınırsa daha sağlıklı olur. Ancak işlem bitiminde kombi açıldığında cihazın yine düşük su basınç uyarısı vereceği unutulmamalı, su basma işlemi kombi açıldıktan sonra mutlaka uygulanmalıdır.

Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Peteklerin Havası Nasıl Alınır? konusu hakkında bilgi sunmadan önce sizlere işlemi uygulamak için gerekli malzemeleri sıralayalım:

  • Petek hava alma anahtarı veya düz uçlu tornavida
  • Suyu boşaltırken alt kısma koymak için kap, bardak veya uygun derin bir kova

Peteklerin Havası Nasıl Alınır?  yukarıda belirtilen malzemeleri hazırda bulundurduktan sonra hava yapan peteğin başına geçerek üst yan kısmını kontrol etmelisiniz. Burada yuvarlak çıkıntılı bir bölüm vardır. Bu bölüm “hava alma müşürü” olarak adlandırılmaktadır. Varsa eğer hava alma anahtarı veya düz tornavida ile bu bölümü açın. Genellikle sola doğru açılır ancak tesisata veya peteğe göre sağa açıldığı da görülmektedir. Bu bölümden su gelene kadar işlemi sürdürün. Su geldiğini gördüğünüz an suyun tamamen boşalmasına izin vermeden bu bölümü kapatın. İşlemi tüm hava yapan peteklere bu şekilde uygulayın. İşlem bitiminde kombi tesisat basıncı düşük ise tesisat basıncını doldurma musluğu ile 1 ile 2 bar arasına yükseltin.

İşlem basittir. Ancak uygulamaktan çekinir veya uygulayamam derseniz bir uzman yardımı alabilirsiniz.

Petek Hava Alma Anahtarı Nerede Satılır?

Yapı malzemeleri satan birçok yerde ve nalburlarda bulabilirsiniz. Kombi servislerinden ziyade tesisatçılarda mutlaka mevcut olan bir parçadır. Tesisatçılardan da tedarik edebilirsiniz.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?