Bikombici

Doğalgaz Faturasını Düşürmenin Yolları

Kış geldi yine akla doğalgaz faturaları geldi… Yüksek gelen doğalgaz faturaları herkesin korkulu rüyası… Peki faturaları düşük tutmanın yolları yok mu? Elbette ki var! Doğalgaz Faturasını Düşürmenin Yolları nelerdir? Doğalgaz faturası nasıl az gelir? Doğalgaz faturası neden yüksek gelir? Doğalgaz faturası nasıl düşürülür? Doğalgaz faturası az gelmesi için ne yapılmalı? bu soruların yanıtını biliyoruz ki merak ediyorsunuz, o halde hemen sizlerle paylaşalım.

Doğalgaz Faturasını Düşürme

Doğalgaz Faturasını Düşürmenin Yolları

  1. Isı yalıtımı olmayan dairede oturmayın.

Doğalgaz faturası nasıl az gelir? sorusunun en önemli yanıtı ve uygulanması gereken işlemdir. Isı yalıtımı yoksa mutlaka yaptırın. Isı yalıtımı basit gibi görünse de tasarruf yaşamada en etkili yöntemdir. Kaliteli bir ısı yalıtımı faturaları yaklaşık %50 oranında düşürebilmektedir. Yani Doğalgaz faturası az gelmesi için ne yapılmalı? diye merak ediyorsanız yanıtımız her daim ısı yalıtımı olur. Doğalgaz faturası neden yüksek gelir diyorsanız da bu sorunuzun yanıtı ısı yalıtımı olmayan bir binada oturmanız olabilmektedir.

  1. Dairenizi ara katlardan özellikle de üst ve alt katı dolu olan katlardan seçin.

Üst ve alt katın boş olması, dairenin dükkan üstü, zemin kat, giriş kat veya üst-çatı katta olması tüketimi ciddi oranda etkilemektedir. Doğalgaz faturası nasıl düşürülür? diye merak edenler ve doğalgaz faturası az gelmesi için ne yapılmalı diye soranlar mutlaka dairesini ara kattan seçmelidir.

  1. Dairenize uygun kombi seçimi yapın.

Doğalgaz faturası nasıl düşürülür? sorusunun en önemli yanıtlarından biridir. Kiracıysanız çoğu zaman seçim hakkınız olmaz. Ancak ev sahibiyseniz mutlaka dairenize uygun kapasitede kombi seçimi yapmalısınız. Seçim yapacağınız kombi kapasite açısından dairenize göre büyük ya da küçük olmamalıdır. Daireye göre kapasitesi büyük olan kombi sağlıklı randıman verir ancak tüketimi de artırır. Daireye göre kapasitesi küçük olan kombi en uzakta kalan petek veya petekleri ısıtmayabilir hatta verimli ısıtma sağlamayabilir. Her iki durum da doğalgaz tüketiminin artmasına neden olur. Bu sebeple işin uzmanı ile doğru kombi kapasite seçimi yapmak önemlidir.

  1. Kombinize düzenli olarak bakım yaptırın.

Bakımları basit işlemler gibi görmeyin. Düzenli bakımı yapılan kombiler daha verimli çalışır. Performans düşüklüğü olmaz. Sorun varsa veya olacaksa önceden tespiti yapılır, müdahale edilir. Kışın da hem beklenen randıman alınır hem tasarruf yaşanır hem de yüksek fatura ödenmemiş olunur. Kombi bakımı konusunda uzman yardımı almak için linki tıklayabilirsiniz.

  1. Tesisatınızın bakımını düzenli şekilde yaptırın.

Kış dönemlerinde kullanılan peteklerin verimli çalışması temizliğinden geçmektedir. Tesisat temizliği 3 yılda bir kez önerilir. Tesisatta dolaşan ve ısınıp soğuyan su, zamanla çamurlaşarak, kireç oluşturarak tesisatı tıkayabilir. Bu tıkanıklık peteklerin bazen çok az bazen de hiç ısınmamasına neden olabilir. Bu gibi sorunlarla özellikle de kış dönemlerinde karşılaşmamak, sağlıklı verimli sonuçlar alıp düşük doğalgaz faturaları ödemek için tesisatınızı düzenli aralıklarda uzmanına temizletmelisiniz. Özel makine ve kimyasal ilaç ile tesisat yıkama işlemi uygulayan firmamızdan yardım almak için linki tıklayabilirsiniz.

  1. Kışın kombiyi kapatmayın, sürekli açık bırakın.

Kombi ihtiyaç halinde açık, ihtiyaç dışında kapalı kalması gereken bir cihaz değildir. Kombinin amacı daireyi ısıtmak ve musluklardan sıcak su almanızı sağlamaktır. Daire soğudukça kombi daha fazla çalışır ve haliyle de tüketim daha fazla olur. Kışın dairenin soğuması aşikar bir durumdur. Bu sebeple de; işe, okula, markete giderken veya dışarıya kısa süreliğine gidip geldiğiniz zaman kombiyi tamamen kapatmayın veya kalorifer konumunu kapatmayın. Kombi açık kalsın. Dilerseniz kalorifer sıcaklığını kombi üzerinden düşürebilirsiniz. Ancak ısı ayarları da fazla oynamamanızı sürekli bir değişiklik yapmamanızı öneririz. Doğalgaz faturası neden yüksek gelir sorusunun en önemli yanıtlarından biri bu şekilde yanlış kullanımlardır.

  1. Kaloriferlerin önü ve üzeri her zaman açık olsun.

Kışın kaloriferler ısınmadan ziyade kıyafet kurutmak için kullanılmaktadır. Ancak bu doğalgaz faturasını yükseltmenin yollarından biridir. Çünkü kaloriferler bu şekilde ortamı ısıtamaz. Ortamı ısıtması için üst kısımlarının ve önünün her zaman açık olması gerekir. Kaloriferlerin önüne gelen mobilyalarınızı da mutlaka kaldırarak sıcaklığı engellememelisiniz.

  1. Evinizi günde en az 1 kez mutlaka havalandırın.

Ev havalandırılmadığı zaman iç ortamda nem oranı yükselir. Nem oranı yükselirse ortam daha zor ısınır. Evi havalandırırsanız nem oranı düşer. Ev çok daha kısa sürede ısınmış olur. Havalandırma işlemi uzun sürmezse sarfiyat durumu söz konusu olmaz.

  1. Oda termostatı kullanın.

Oda termostatı her konutta olmasa da bazı konutlarda tasarruf sağlayabilmektedir. Oda termostatını en çok kullandığınız odaya bağlatırsanız, o odanın ısısını termostat üzerinden ayarlarsınız. Odanız oda termostatından ayarlanan sıcaklığa geldiğinde kombi durur, sıcaklık düştüğünde kombi yeniden devreye girer. Bu işlevi oda termostatı sağlar. Dairenizde sürekli bir ısı kaybı varsa oda termostatı randıman konusunda beklentinizi karşılamaya yardımcı olabilir, ancak tasarruf yaşatma oranı düşük olur.

  1. Termostatik vana kullanın.

Termostatik vana daire içinde talep edilen peteklere takılarak kullanılmaktadır. Genel olarak üzerinde 0 dan başlayarak 5 e kadar rakamlar vardır. Bu rakamlar ürünün marka modeline ve çeşidine göre belirli bir sıcaklık aralığını ifade etmektedir. Termostatik vanayı daire içinde en çok kullandığınız veya en az kullandığınız odadaki peteğe taktırarak, peteğin ısısına kendiniz karar verebilirsiniz. Bu sayede hemen her odanın ısısını kendi konforunuza göre ayarlamış olursunuz ve kombi de fazladan doğalgaz tüketimi yapmamış olur.

  1. Yeni kombi alacaksanız mutlaka yoğuşmalı kombi tercih edin.

Çünkü yoğuşmalı kombiler diğer çeşitlerine göre hem doğa dostu hem de daha tasarrufludur. Alım ücreti maliyetli olsa da sağladığı verim ve tasarruf oranı ile bizim de tavsiyemiz her zaman için yoğuşmalı kombilerden yanadır. Doğalgaz faturası nasıl az gelir sorusunun en önemli yanıtlarından biri yoğuşmalı kombi tercihi yapmak ve kullanmaktır.

  1. Pencere aralarından ve kapı altlarından gelen soğuk havayı engelleyin.

Bunun için pencereleriniz her zaman çift cam olmalıdır. Çift cam değilse tüm pencereleri kontrol etmeli, soğuk hava girişlerini engellemelisiniz. Pencere aralarına fitil yerleştirebilir, sünger veya silikon çekebilirsiniz. Harici olarak kapı altlarında mevcut olan boşluk sebebiyle odaya sürekli soğuk hava girişi olursa doğalgaz tüketimi yine artar. Bu nedenle kapı altlarında mutlaka kapı altı rüzgarlığı veya stoperi alarak yerleştirin.

  1. Kullanım suyunu kombi üzerinden ayarlayın.

Özellikle de musluktan sıcak su açıldığında kullanıcının eli yanıyorsa musluğu hemen soğuk su tarafına doğru çeviriyor veya soğuk su musluğunu da aynı şekilde kısık da olsa açıyor. Kombi bu durumda suyu ısıtmak için yine aynı enerjiyi sarf etmeye, tüketim yapmaya devam eder. Musluk suyu sıcaklığı çok yüksek ise, ılıştırma yapmanızı sağlayacak sıcaklıktaysa mutlaka bu ayarı kombi üzerinden kısın. Musluk suyu doğrudan beklediğiniz ısıda olursa, ılışlama gibi durumları yapmanıza gerek kalmazsa boşa sarfiyat da yapmamış olursunuz.

  1. Gece yatarken kombiyi kapatmayın.

Gece saatlerinde dış ortam sıcaklığı her zaman için daha düşük olur. Haliyle ısınmaya daha çok ihtiyaç duyulur. Nasıl olsa yatacağız düşüncesi ile yatmadan önce kombiyi kapatırsanız sabah buz gibi eve merhaba dersiniz. Ancak kombiyi gece yatarken tamamen kapatmak yerine dereceyi kısabilir veya gündüz evde yokken dereceyi kısıp gece yatarken biraz yükseltirseniz daha sağlıklı ve verimli olur. Kombi yok yere doğalgaz tüketimi yapmamış olur.

  1. Bulaşıkları elde değil makinede yıkayın.

Çünkü kışın bulaşık yıkamak için sıcak su musluğunu açarsanız kombi kaloriferleri devre dışı bırakır. Ortam siz bulaşıkları yıkayana kadar soğur. Siz ne zaman sıcak su musluğunu kapatırsanız kaloriferler o zaman ısınmaya başlar. Bu sebeple kışın, gereksiz sıcak su kullanımından vazgeçmelisiniz. Ayrıca bulaşıkları elde yıkamak gelecek su faturasını da yükseltmektedir. Bu detay da unutulmamalıdır.

  1. Dairede en az 3 petek vanası kullanın.

Tek petek kullanımı belki size daha mantıklı ve daha tasarruflu gelebilir. Ancak sonrasında bir sorun oluşup oluşmayacağı unutulmamalıdır. Tek petek kullanırsanız, diğer odaların petek vanaları ve oda kapıları kapalı olursa, illa ki bir odaya geçiş yapmak zorunda kaldığınızda o odadan gelecek soğuk hava ile ısıttığınız odadaki sıcak hava çakışır. Soğuk hava akışı ortamı soğutur ve tek petekle tasarruf sağlayayım derken doğalgaz sarfiyatına sebep olursunuz. Neden en az 3 petek kullanılmalı? derseniz linki tıklayarak makalemizi inceleyebilirsiniz.

  1. Geç pişen yemeklerinizi mutla düdüklü tencerede pişirin.

Mesela bir dana eti veya kuru fasulye geç pişer. Normal bir tencerede pişirmeye kalkarsanız saatlerinizi alabilir. Pişirme sürecinde ocak yandığı sürece doğalgaz tüketimi olur. Bu sebeple de daha yüksek doğalgaz faturası ödemek durumunda kalırsınız. Düdüklü tencereler bu süreyi yarı yarıya düşürdüğü için tasarrufa neden olmaktadır. Bu nedenle de her evde mutlaka bir düdüklü tencere bulunmalı ve kullanılmalıdır.

  1. Yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız tüm petekleri kullanın.

Tasarruf amacıyla birkaç petek kullanımı yalnızca hermetik ve bacalı kombiler için geçerlidir. Yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için mutlaka dairede yer alan tüm peteklerin açık olması gerekir. yoğuşmalı kombi yoğuşma yapamıyorsa tasarruf da sağlayamaz. Bu sebeple tüm petekleri tam tur açarak kullanmak gerekir.

  1. Tasarruf sağlamak için doğalgaz vanasını kısmayın.

Genellikle çoğu kullanıcı tarafından yapılır. Ancak yapılmasının bir faydası olmaz. Çünkü işlem ile yalnızca daireye gelen doğalgaz verimli olmaz. Doğalgaz tüketimi kombi hangi ayarda ne kadar kullanılırsa, ocak ne kadar kullanılırsa o kadar yükselir. Böyle bir işlem yapıyorsanız tasarruf için bir faydası olmadığını bilmelisiniz. Doğalgaz Faturasını Düşürmenin Yolları arasında bu uygulama kesinlikle bulunmamaktadır ve doğru bir yöntem de değildir.

  1. Petek vanasını kısmayın.

Petek veya peteklerin vanasını kısmak demek; o peteğe giden suyun hızını kesmek, ısısını düşürmek demektir. Petek daha az ısınırsa ortam da daha ılık olur. Ancak unutulmamalıdır ki kombi, üzerinden yapılan ısı ayarlamasına göre ve kullanım sıklığına göre doğalgaz tüketimi yapar. Peteğe giden vana kısıldığında kombi üzerindeki ısı ayarı değişmez, aynı kalır öyle değil mi? Yani kombi aynı ısı ayarında tüketime devam eder. Petek vanasını kısmak bu sebeple tasarrufa sebep olmamaktadır.

Paylaş:

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?